19 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Konya Mutfağı

LEZZET KÖŞESİ
Typography

Gözü olduğu kadar gönlü de doyurmayı başaran Konya Mutfağı, Anadolu’nun tam kalbinde yer alan bu şehrin tarihini de en güzel biçimde yansıtır. Öyle ki Konya’nın yemek kültürü Orta Asya’dan buraya gelen Türklerden, Selçuklu saraylarından lezzetleri günümüze taşır. Konya Mutfağı lezzetleri ve mutfak kültürü 13.yüzyıldan beri kendine has görgü kuralları olsun mevsime göre hazırlanan yiyecekleri, pişirme yöntemleri ve sayısız yemek çeşitleriyle olsun gönüllere ve damaklara taht kurmuştur.

Mevlevi Kültürünün Etkileri

Mevleviliğin başkenti Konya’da mutfakta ilk ekipleşmenin de Mevlevi Mutfağında başladığı söylenir. Aşçıların yeri mutfakta o kadar önemlidir ki dünyada adına anıt mezar yaptırılan ilk aşçıbaşının muhtemelen Konya’da bulunması adeta bunu kanıtlar niteliktedir. Meşhur Tutmaç çorbasının adı ise Mevlana’nın Mesnevi eserinde geçer. Mevlana’nın “Ne varsa içinde, içindekinin içinde” veya “özün özü” anlamına gelen bir felsefeyle mutfak kültürüne yaklaştığını söylemek mümkündür.

Özel Gün Yemekleri Bir Başka

Konya’da düğünlerden tutun da cenaze yemeklerine kadar bütün özel günlere Davet denir ve Davetin kuralları vardır. Aşçı Takımı denen bir ekip önce bugüne özel bir “pilav döker”. Her davette belli bir sırayla servis edilen belli yemekler vardır. Komşu kaldırmaları, çetnevir, soğukluk sofraları, tandıra bütün kuzunun asılmasıyla hazırlanan ‘çebiç’ belli başlı ziyafet sofrası yemeklerindendir.

Doğum, evlilik gibi önemli günlerin hepsinde Anadolu’nun her yerinde olduğu gibi tatlı yenilmesi, kutsal günlerde ‘şivlilik’ adıyla sadece Konya’da görülen çocuklara çerez dağıtma adeti de dikkat çeken bazı adetlerdendir.

Dışarıda Hızlı Bir Atıştırma

Her ne kadar bol etli ve tahıllı ev yemekleri ve uzunca kurulan sofralar olsa da sokak yemekleri kültürü de gelişmiştir ve dışarıda mideniz kazındığında imdadınıza hemen hemen her yerde bulabileceğiniz Fırın Kebabı, etli ekmek ve peynirli pide yetişir. Bu üç yiyecek Konyalıların olduğu kadar yerli ve yabancı ziyaretçilerin de çok ilgisini çeken yiyeceklerdir.  

Diğer Kaçırılmayacak Lezzetler

En meşhuru ve akla ilk geleni etli ekmek olsa da diğer lezzetli Konya yemeklerinden bazıları olarak börek, yufka ve erişte türleri sayılabilir. Tandır Böreği, Arabaşı Çorbası, Bamya Çorbası, Dilberdudağı Tatlısı, Etli Topalak, Höşmerim Tatlısı, Saç Böreği, Papara, Etli Yaprak Sarma ve Yoğurt Çorbası sevilen ve sık sık yenilen çorba, tatlı ve ana yemeklerdendir.

Eğer bu yazı sizin de iştahınızı kabarttıysa en yakın zamanda Konya Mutfağına has bu lezzetlerden en az birini tadın. Tattığınız bu lezzetin yüzlerce yıllık geleneğin ve emeğin bir ürünü olduğunu unutmayın. Afiyet olsun!