25 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Almanya’dan kesin dönüş konusunu daha evvel sosyal sigortalar haklarınız bakımından  incelemiştik. Bu defa konuyu oturum hakları bakımından tekrar ele almakta fayda var.

Kesin dönüşe ilişkin haklarınızı mevcut oturum izniniz bakımından değerlendirdiğimizde aşağıdaki hususların göz önünde bulundurulması gerekmektedir:

Alman Oturum ve Yabancılar Yasasının ilgili maddeleri gereğince 15 yıldır Almanya'da yaşayan ve süresiz oturum iznine sahip Türk vatandaşlarının esasen altı aydan daha uzun bir süre ile  Yabancılar Dairesinden izin almak koşulu ile oturum haklarını öldürmeden yurtdışında yaşamaları mümkündür.

Resmi olarak kesin dönüş kararını uygulamaya koymadan evvel, daha sonra pişman olarak geri dönme ihtimaline karşı, süresiz oturum hakkına sahip olanlar, bu hakkın kendilerine sağladığı avantajlardan faydalanabilir ve bir süreliğine yurtdışında yaşayarak yerleşme denemesi yapabilirler.Bu nedenle öncelikle bu opsiyonu değerlendirmeniz yerinde olacaktır.

Süresiz oturma izni bulunan, 15 yıldır Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının Yabancılar Yasası’na göre Almanya'daki hakları saklı kalmaktadır. Bu nedenle Türkiye’ye kesin dönüş yaparken, daha sonra muhtemel bürokratik engellerle karşılaşmamak için  “burdaki haklarımın saklı kalmasını istiyorum” diyerek bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesinden bir izin belgesi almanızda fayda vardır.

Süresiz oturum izni olmayanlar ise  kesin dönüş halinde Yabancılar Yasasına göre oturum haklarını kaybederler.

Avukat Gülşen YILDIZ
Türk Hukuku Avukatı

Istanbul Barosu - Freiburg Barosu

Rappentorgasse 6
77933 Lahr

T: +49 (0)7821 6316682 
F: +49 (0)7821 26096 

Web: www.avukat-gulsenyildiz.de

https://www.facebook.com/avukat.G.Yildiz


Baden Haber / Freiburg

Almanya’dan kesin dönüş yapmanız halinde, konuyu sosyal sigortalar ve oturum haklarınız olmak üzere iki bakımdan incelemek gerekir. Bu bölümde ilkini inceleyeceğiz.

Konu emekllilik sigortası bakımından ele alındığında; Almanya’dan kesin dönüş tarihine kadar yatan primlerinizin, ya doğrudan Türkiye'deki SGK'ya aktarılmasını ve daha sonra emeklilik maaşı olarak bağlanmasını, ya da o tarihe kadar yatan primlerinizin toplu para olarak size iadesini isteme hakkına sahipsiniz.

Toplu para olarak iadesi seçeneğinde primleriniz, başvuru üzerine öncelikle SGK’ya aktarılır. Prim iadesi hakkından yararlanmak için aşağıdaki şartların hepsinin istisnasız olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ödemiş oldugunuz primlerinizi çekemezsiniz:

1.Sözkonusu uygulama bir tek Türk vatandaşlığı olanlar için geçerlidir. Çifte vatandaşlar bu haktan yararlanamaz.

2.Kesin dönüş tarihine kadar Alman Emeklilik Kurumundan maddi veya manevi herhangi bir hizmet almamış olmanız gerekmektedir. Maddi hizmet olarak sosyal para yardımını, manevi hizmet olarak ise “Kur” dediğimiz sağlık kürü  ve “Umschlung” örnek gösterilebilir. Eğer bir hizmet aldıysanız, sadece o tarihten sonraki paralarınzı çekebilirsiniz. Bu kural uygulanırken aldığınız hizmetin büyüklüğüne bakılmaz. Sadece bir defalık ve çok cüzzi bir hizmet alsanız dahi, o tarihe kadar yatırdıklarınızı çekme hakkını kaybedersiniz.

3.Diğer önemli bir şart da, iki senelik bekleme süresidir. Bu durumda iki yıl süre ile herhangi bir işte çalışamazsınız. Iki senelik süre zarfinda ne  Almanya'da ve ne de Türkiye'de sigortalı bir işte çalışmanız mümkündür. Yasaklı bu süreyi ister Almanya'da, isterseniz Türkiye'de geçirebilirsiniz. Ancak bu süre zarfında Almanya'da işsizlik parası, işsizlik yardımı II (Hartz 4) gibi yardımları almanız mümkün değilken, 400 €'luk iş yapma hakkınız mevcuttur, yani bu tarz bir çalışma istisnaen prim iadesine engel değildir.Sürenin dolmasından itibaren primler SGK tarafından size iade edilir. Ancak iade edilecek olan para, çalıştığınız süre boyunca sizin maaşınızdan kesilen primlerdir. İşverenin ve devlet kurumlarının (Arbeitsagentur ve Krankenkasse) ödediği primler Almanya’da diğer Avrupa ülkelerinin aksine, uygulamada iade edilmeyerek devlet hazinesine aktarılır.

4.Sözkonusu süre dolduktan sonra  kesin dönüş sebebiyle primlerinizin iadesi için  başvurabilirsiniz. Başvururken sizden “Abmeldebescheinigung” adı altında ikametinizi sildirdiğinize ilişkin bir belge istenir. Başvuruyu zamandan tasarruf etmek için doğrudan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) üzerinden yapmanız önerilir.

5.Son olarak Almanya'yı terk ederek pasaportunuza "giriş mührü" vurdurmanız gerekmektedir. Bu safhada oturumunuzun resmen hala geçerli olup olmadığı uygulamada sorgulanmamaktadır.

Diğer taraftan kesin dönüş tarihinde Almanya'da herhangi bir borcunuzun olmaması, daha sonra alacaklılar tarafından elinizdeki toplu paraya el konulmaması açısından özellikle dikkat etmeniz gereken diğer önemli bir husustur.

Avukat Gülşen YILDIZ
Türk Hukuku Avukatı

Istanbul Barosu - Freiburg Barosu

Rappentorgasse 6
77933 Lahr

T: +49 (0)7821 6316682 
F: +49 (0)7821 26096 

Web: www.avukat-gulsenyildiz.de

https://www.facebook.com/avukat.G.Yildiz

B
aden Haber / Freiburg

 

İptal beyanı ( Widerrufsrechtbelehrung) ,Tüketicilerin tüketici kontratını iptal hakkı olduğunun beyanıdır (tüketici ve firma arasındaki kontrat).Tüketicinin herhangi bir firmayla yaptığı kontratı § 355 BGB `ye göre iptal hakkı bulunmaktadır.Bu hak, tüketiticiye bu hakkının ilan edilmesinden itibaren 14 gün süresince geçerlidir. Kurallara uygun bir şekilde hazırlanmiş ve fax,mail,veya posta yoluyla iptal hakkının tüketiciye ilan edilmesiyle iptal süreci başlatılmıs olur.Eğer bir firma bu iptal beyanı yükümlülüğünü tam olarak yerine getirmezse bu süreç hiç başlamamış farz edilir ve tüketici bu anlaşmayı istediği zaman tek taraflı iptal edebilir.Bu bir yazışma şekliyle yada alınan malın bahsedilen süre içerisinde geri gönderilmesi şekliyle olabilir.

Kurallara uygun bir Iptal beyanının geçerli olabilmesi için aşagıda detaylarda belirtildiği gibi anlaşılır bir şekilde yazılması gerekir

.Iptal hakkı olduğu

.herhangi yazılı bir gerekçe gösterilmesi gerekmediği,malın geri iade edilmesiyle yeterli olacağı,

.Firma sahibinin ismi , geri iadenin gerçekleştirilebileceği adresin sunulması.

.Sürenin ne zaman başlayıp ne zaman bittiğinin ve bunun zamanında gönderilmesi yeterlidir.

 

Ender Erdikici

 

 

Anonim Sirketlerde Yönetici konumunda bulunmak sadece zor bir aktivite olmaktan ziyade aynı zamanda mesleki bir mücadeledir.Yapılacak bir hatanın hem Sivil Hukuk`u hem de Ceza Hukuk‘u açısından cezai müeyyideleri olabilir.Durumun karmasıklığı ve bir cok  sorumluluk cesitliliği söz konusu olmasindan dolayı bu konuya "Anonim Şirketlerde Yönetici konumunun Resmi yükümlülükleri §266 a StGB Ceza Hukuk‘u alıntılarından değineceğim.

  • 266 a da Ceza Huk‘u açısından en önemli icerik , Sosyal Sigorta ve Saglik Sigortası taksitlerinin isveren tarafindan bildirilmemesi. ‘‘Sosyal Haklar‘‘ Yasalarina göre İşveren, Sosyal Sigortaların bildirilmesi , yatırılması ve izlenmesinden sorumludur.Cezai müeyyidelerle Sosyal Sigortalilarin haklarının ve bunlarin işlevselliginin saglanması şarttır.Burada özellikle dikkat edilmesi gereken husus ,calışanın Asgari ücreteten bildirilip tam gün calıstırılmamasıdır.Buna dikkat edilmediği takdirde Şirket , calışanının Hastalık Sigortası ve Emeklilik Sigortası ödemelerini yasa dışı bir şekilde gizlemektir.Maliyenin defter kontrollerinde bunun tespit edilmesi durumunda (ki bu maliye kotrölörü tarfindan oldukca hızli bir sekilde tespit edilebilir) acaba Şirket Yöneticisi açısından ne gibi cezai Müeyyideler söz konusu olabilir.!? 

Bu durumda Anonim Şirket Yöneticisine Savcılık tarafindan dava açılması söz konusu olabilir.§266’a göre bu belirli bir para cezası yada 5 yıl hapis cezası anlamına gelebilir.Bu sadece temel suç unsurları söz konusuysa.Eger özel ,ağir bir suç unsuru varsa § 266 a'ya göre bu mahkemeden 6 aydan 10 yıl'a kadar bir hapis cezası cıkabilir.Toplam zararın yüksek olması durumunda bu özel ve ağır bir suc teşkil eder.Eğer yüksek bir zarar söz konusuysa bu durum daha farklı bir sekilde ele alınır.

 

 

  Avukat

Sınan Akay

BH-Freiburg: Eski bir Pers Atasözü der ki " Ayakta olduöun sürece yerdekinin elini tut ". Bu sade söz , aktüel 120 Üyeden olusan Iltica Hukuku Kliniğinin mülteci konumundaki insanlara sundugu ücretsiz hizmetin hareket noktasını özetler. Mülteci Kliniği , mülteci konumundaki kişilere ücretsiz hukuk danışmanlığı sunan bir kuruluştur. Bizi güdüleyen şey oldukca basit. Eğitime kolayca ulaşılan zengin bir ülkede ayrıcalıklı bir şekilde büyüdük. Bu ayrıcalığı tevazu ve şükranla karşılıyoruz, ama aynı zamanda kendimizi mülteci konumundaki diğer kişilerle  karşılaştırdıgımızda bir çok insanin daha az şanslı olduğunu görüyoruz.Yabancı bir ülkeye ayak basan mülteci konumundaki bu insanlar uyumun ne kadar zor oldugunu bizzat yaşıyorlar. Bizim yaptigimiz şey kişileri ne kurban olarak görmek ne de merhamet gösterisi yapmak.Tesekkür veya takdir de beklemiyoruz.Yaptıgımız şey aldıgımız hukuk eğitimi çercevesinde, yetenek ve bilgilerimizi mantıklı bir şekilde kullabilmek ve bunu bize en anlamlı görünen bir alanda yapmak.

 Haftanın belirli günlerinde ve belirli konuşma saatleri içerisinde Scwabentorring 2,79098 Freiburg'da avukatlara ulaşmakta güçlük çekenlere hitap etmek istiyoruz. İtica konumunda , içinde bulundukları hukuki durumu, iltica sürecinin gereklerini, yol ve yordami anlatmaya calsıyoruz. Üyelerimiz , ilticada bulunan kişiyle bireysel olarak görüşüp Göcmen ve İltica Dairesine gereken başvuruları yapması ve iltica gerekçelerini sunması aşamasında yönlendiriyoruz.Yetkili resmi daire ve kurumlarla yapıcı görüşmeler yaparak yardım ve tavsiye arayanlara ifade alınması aşamasında da yardımcı oluyoruz.
İstegimiz, daha fazla insanin konumuz olan İltica Hukuku ve arka plandaki toplumsal catışmalarla yüzleşmesi. Derneğimiz bu suretle Irkçılık, İslam korkusu,Yahudi düşmanlığı, Ayrımcılık konularinda calışmalar organize etmektedir. Ayrıca herhangi bir hukuk bilgisi olmayan, konuya ilgi duyan kişilere hızlı ve kısa eğitim kursları düzenlemekteyiz. Sunduğumuz hizmetleri etrafınıza yayarak da bize yardımcı olabilirsiniz. Bu vesileyle Baden Haber 'e tesekkür ederiz. 
Şunu özellikle belirtmek isteriz ki biz herhangi bir politik ve dini organizasyon içerisinde değiliz. İltica konusunda aktif olan diğer grup ve kişilerle kurduğumuz ilişkiler bizim için büyük önem taşiyor.
Maksadımız, ülkelerinden göcmek zorunda kalanları toplumun yeni bir parçası olarak, uyum sağlama sürecine dahil ederek, bu ülkenin vatandaşlarıyla günlük hayatta bir an önce normal diylaoglar kurabilmelerine küçük ama anlamlı bir yardımda bulunabilmek.

Refugee Law Clinic Freiburg e. V.
Postfach 0543
79005 Freiburg
www.rlc-freiburg.org
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Yurt Dışından Getirilen Kişisel Kullanıma Mahsus Araçlarda İzin Süresi 6 Aydan 2 Yıla Çıkartıldı

 

 

Türkiye'de, mavi kart sahibi olup bir işyerinde çalışan veya işyeri sahibi olan olan mavi kart ( pembe kart ) sahibi  kişiler, yurt dışından kendi adlarına  kullanılmış veya yeni  (herhangi bir yaş sınırı olmadan) araçlarını Türkiye'ye getirebilecekleri gibi yurt dışından kullanılmış veya yeni araç satın alıp hiçbir vergi vermeden kullanabileceklerdir.

 

13 Ekim 2015 tarihli ve 29501 sayılı Resmi Gazete’de,  2015/8113 sayılı “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” adi ile yayımlanan söz konusu Karar ile, yurt dışından getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarında izin süresi 6 aydan 24 aya çıkartıldı.

 

Buna göre, Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları 2 yıl süreyle kullanılabilecektir.

 

Vatandaşlarin yurt dışında üzerlerine tescilli taşıtlarıyla Türkiye’ye geldiklerinde bağlı bulundukları gümrük müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir. İşlemler başladığında gümrük müdürlüğü aracınızla ilgili olarak ‘Araç Tespit Tesellüm Tutanağı’ hazırlar ve pasaportunuza ‘Araç Türkiye dışına çıkmıştır’ damgası vurulur. Bu damga ile birlikte işlem yapılacak olan araç gümrük ambarına çekilir ve sahibine evrakları tamamlayabilmesi için zaman verilir.

Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi (Y.T.G.G.K) alabilmek için Araç Tespit Tesellüm Tutanağı’nın ıslak imzalı bir kopyası ve araç için belirlenen teminat bedeli ile Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na ait bürolara başvurulması gerektmektedir. Araç sahiplerinin Turing Kurumunca hazırlanan Y.T.G.G.K ‘yi gümrük müdürlüğüne teslim etmeleri sonraki aşama. Bunun yanı sıra henüz Türk plakası belli olmayan araca Trafik Sigortası (Plaka yeri geçici boş bırakılıp) yaptırılması gerekiyor. Ancak bu iki belge ile araç gümrük ambarından tekrar geri alınabilir.

Yurt dışından getirilen tüm taşıtlar için Türk Standartları Enstitüsü’nden "AiTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi" alınması gereklidir. Söz konusu belge için bir mühendislik firmasının yardımını almanız gerekebilir. Bu firmalar aracın projesi ile birlikte tüm evrakları ilgili makama sunup taşıtınıza Uygunluk Belgesi alabilmektedir.

Alınan TSE belgesi ve Trafik Sigortası ile halen yabancı plakalı aracınızla araç muayene istasyonlarına gidip TÜV işlemleri yapıldıktan sonra toplanan tüm belgelerin eksiksiz bir biçimde gümrük müdürlüğüne teslim edilmesi ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere bir şahadetname hazırlatılması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

Son olarak ; Y.T.G.G.K. kapsamında geçici olarak ithal edilen taşıtlar ile yabancı uyruklu kişilerin taşıtlarına İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nce MA-MZ harf serisini taşıyan plakalar verildiğinden, ruhsat çıkarıp Türk plakası almak için gerekli belgeleri şöyle sıralayabiliriz:

1- İki adet Ek1 formu
2- Araç Muayene (TÜV)
3- Şahadetname
4- Turing'in düzenlediği karne fotokopisi
5- Araç Uygunluk Belgesi (TSE)
6- Kişinin çalıştığı yerden çalıştığına dair belge
7- Pasaport
8- İkamet tezkere fotokopisi 
(Mavi Kartlılara ve Çalışma İzni sahibi yabancılara gerek yok)
9- Eğer sahipse Mavi Kart fotokopisi
10- Trafik sigortasi
11- Kırtasiyeden alınacak kırmızı araç dosyası

 

 

2015/8113 sayılı Karar ile 2009/15481 sayılı Karar’da yapılan değişiklik aşağıdadır:

Eski düzenleme:

Yeni düzenleme:

5) Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına, binek ve yük hayvanları ile bu hayvanların çektikleri taşıtlar da dahil olmak üzere altı ay,

5) Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsuskara taşıtlarına yirmidört ay, binek ve yük hayvanları ile bu hayvanların çektikleri taşıtlara altı ay,

 

Geçici ithalata izin verilen taşıtlar ise 2009/15481 sayılı Kararın 19 ‘uncu maddesinde yer almaktadır.

Bu maddeye de aşağıda yer verilmiştir :

 

Taşıtlara ilişkin belli özel şartların bazıları :

MADDE 19- (1) Türkiye Gümrük Bölgesindeki yerleşim yerini bölge dışına nakletmek isteyen gerçek kişinin kişisel kullanım amacıyla getireceği 16 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendindeki koşulu taşıyan taşıta, geçici ithalat izni verilir. Bu taşıtın geçici olarak Türkiye Gümrük Bölgesine getirildiği tarihten itibaren en fazla üç ay içinde yeniden ihraç edilmesi zorunludur.

 

 

 

 

 

(2) Belirli bir süre ile görevini yerine getirmek üzere gelen kişilerin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında veya öğrenim görmek amacıyla gelen kişilerin Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki yerleşim yerinde, adlarına kayıtlı olmak şartı ile geçici bir süreyle Türkiye Gümrük Bölgesinde trafiğe tescil edilecek, 16 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendindeki koşulu taşıyan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına geçici ithalat izni verilir.

(3) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik bir kişi tarafından kişisel veya ticari amaçla kullanmak üzere getirilen ve 16 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerindeki koşulları taşıyan taşıtın, süreklilik bulunmaması ve kişisel kullanım konusunun hizmet sözleşmesinde belirtilmesi şartıyla, izin hak sahibi tarafından istihdam edilen veya usulüne uygun olarak yetkili kılınan Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik gerçek kişi tarafından kullanılmasına izin verilir. Ancak, kişisel amaçla kullanılacak taşıtlar için 16 ncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendindeki koşul aranmaz.

(5) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli olanlar ile Türkiye'de oturma iznine sahip Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli yabancıların bu durumlarını belgelendirmeleri halinde, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında adlarına kayıtlı kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına geçici ithal izni verilir.

(6) Ticari kullanıma mahsus deniz, hava ve demiryolu taşıtlarına, 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu uyarınca finansal kiralama sözleşmesi süresine bağlı olarak geçici ithalat izni verilir.

 

Avukat Gülşen YILDIZ
Istanbul Barosu - Freiburg Barosu

Türk Hukuku Avukatı

 

Rappentorgasse 6    veya

Obststr. 7
77933 Lahr

T: +49 (0)7821 6316682 
F: 
+49 (0)7821 26096 
M: 
+49 (0)176 61564878
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  veya  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web: www.avukat-gulsenyildiz.de      https://www.facebook.com/avukat.G.Yildiz

 

Almanya’dan kesin dönüş konusunu daha evvel sosyal sigortalar haklarınız bakımından  incelemiştik. Bu defa konuyu oturum hakları bakımından tekrar ele almakta fayda var.

Kesin dönüşe ilişkin haklarınızı mevcut oturum izniniz bakımından değerlendirdiğimizde aşağıdaki hususların göz önünde bulundurulması gerekmektedir:

Alman Oturum ve Yabancılar Yasasının ilgili maddeleri gereğince 15 yıldır Almanya'da yaşayan ve süresiz oturum iznine sahip Türk vatandaşlarının esasen altı aydan daha uzun bir süre ile  Yabancılar Dairesinden izin almak koşulu ile oturum haklarını öldürmeden yurtdışında yaşamaları mümkündür.

Resmi olarak kesin dönüş kararını uygulamaya koymadan evvel, daha sonra pişman olarak geri dönme ihtimaline karşı, süresiz oturum hakkına sahip olanlar, bu hakkın kendilerine sağladığı avantajlardan faydalanabilir ve bir süreliğine yurtdışında yaşayarak yerleşme denemesi yapabilirler.Bu nedenle öncelikle bu opsiyonu değerlendirmeniz yerinde olacaktır.

Süresiz oturma izni bulunan, 15 yıldır Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının Yabancılar Yasası’na göre Almanya'daki hakları saklı kalmaktadır. Bu nedenle Türkiye’ye kesin dönüş yaparken, daha sonra muhtemel bürokratik engellerle karşılaşmamak için  “burdaki haklarımın saklı kalmasını istiyorum” diyerek bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesinden bir izin belgesi almanızda fayda vardır.

Süresiz oturum izni olmayanlar ise  kesin dönüş halinde Yabancılar Yasasına göre oturum haklarını kaybederler.

Avukat Gülşen YILDIZ
Türk Hukuku Avukatı

Istanbul Barosu - Freiburg Barosu

Rappentorgasse 6
77933 Lahr

T: +49 (0)7821 6316682 
F: +49 (0)7821 26096 

Web: www.avukat-gulsenyildiz.de

https://www.facebook.com/avukat.G.Yildiz


Baden Haber / Freiburg

Almanya’dan kesin dönüş yapmanız halinde, konuyu sosyal sigortalar ve oturum haklarınız olmak üzere iki bakımdan incelemek gerekir. Bu bölümde ilkini inceleyeceğiz.

Konu emekllilik sigortası bakımından ele alındığında; Almanya’dan kesin dönüş tarihine kadar yatan primlerinizin, ya doğrudan Türkiye'deki SGK'ya aktarılmasını ve daha sonra emeklilik maaşı olarak bağlanmasını, ya da o tarihe kadar yatan primlerinizin toplu para olarak size iadesini isteme hakkına sahipsiniz.

Toplu para olarak iadesi seçeneğinde primleriniz, başvuru üzerine öncelikle SGK’ya aktarılır. Prim iadesi hakkından yararlanmak için aşağıdaki şartların hepsinin istisnasız olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ödemiş oldugunuz primlerinizi çekemezsiniz:

1.Sözkonusu uygulama bir tek Türk vatandaşlığı olanlar için geçerlidir. Çifte vatandaşlar bu haktan yararlanamaz.

2.Kesin dönüş tarihine kadar Alman Emeklilik Kurumundan maddi veya manevi herhangi bir hizmet almamış olmanız gerekmektedir. Maddi hizmet olarak sosyal para yardımını, manevi hizmet olarak ise “Kur” dediğimiz sağlık kürü  ve “Umschlung” örnek gösterilebilir. Eğer bir hizmet aldıysanız, sadece o tarihten sonraki paralarınzı çekebilirsiniz. Bu kural uygulanırken aldığınız hizmetin büyüklüğüne bakılmaz. Sadece bir defalık ve çok cüzzi bir hizmet alsanız dahi, o tarihe kadar yatırdıklarınızı çekme hakkını kaybedersiniz.

3.Diğer önemli bir şart da, iki senelik bekleme süresidir. Bu durumda iki yıl süre ile herhangi bir işte çalışamazsınız. Iki senelik süre zarfinda ne  Almanya'da ve ne de Türkiye'de sigortalı bir işte çalışmanız mümkündür. Yasaklı bu süreyi ister Almanya'da, isterseniz Türkiye'de geçirebilirsiniz. Ancak bu süre zarfında Almanya'da işsizlik parası, işsizlik yardımı II (Hartz 4) gibi yardımları almanız mümkün değilken, 400 €'luk iş yapma hakkınız mevcuttur, yani bu tarz bir çalışma istisnaen prim iadesine engel değildir.Sürenin dolmasından itibaren primler SGK tarafından size iade edilir. Ancak iade edilecek olan para, çalıştığınız süre boyunca sizin maaşınızdan kesilen primlerdir. İşverenin ve devlet kurumlarının (Arbeitsagentur ve Krankenkasse) ödediği primler Almanya’da diğer Avrupa ülkelerinin aksine, uygulamada iade edilmeyerek devlet hazinesine aktarılır.

4.Sözkonusu süre dolduktan sonra  kesin dönüş sebebiyle primlerinizin iadesi için  başvurabilirsiniz. Başvururken sizden “Abmeldebescheinigung” adı altında ikametinizi sildirdiğinize ilişkin bir belge istenir. Başvuruyu zamandan tasarruf etmek için doğrudan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) üzerinden yapmanız önerilir.

5.Son olarak Almanya'yı terk ederek pasaportunuza "giriş mührü" vurdurmanız gerekmektedir. Bu safhada oturumunuzun resmen hala geçerli olup olmadığı uygulamada sorgulanmamaktadır.

Diğer taraftan kesin dönüş tarihinde Almanya'da herhangi bir borcunuzun olmaması, daha sonra alacaklılar tarafından elinizdeki toplu paraya el konulmaması açısından özellikle dikkat etmeniz gereken diğer önemli bir husustur.

Avukat Gülşen YILDIZ
Türk Hukuku Avukatı

Istanbul Barosu - Freiburg Barosu

Rappentorgasse 6
77933 Lahr

T: +49 (0)7821 6316682 
F: +49 (0)7821 26096 

Web: www.avukat-gulsenyildiz.de

https://www.facebook.com/avukat.G.Yildiz

B
aden Haber / Freiburg

 

İptal beyanı ( Widerrufsrechtbelehrung) ,Tüketicilerin tüketici kontratını iptal hakkı olduğunun beyanıdır (tüketici ve firma arasındaki kontrat).Tüketicinin herhangi bir firmayla yaptığı kontratı § 355 BGB `ye göre iptal hakkı bulunmaktadır.Bu hak, tüketiticiye bu hakkının ilan edilmesinden itibaren 14 gün süresince geçerlidir. Kurallara uygun bir şekilde hazırlanmiş ve fax,mail,veya posta yoluyla iptal hakkının tüketiciye ilan edilmesiyle iptal süreci başlatılmıs olur.Eğer bir firma bu iptal beyanı yükümlülüğünü tam olarak yerine getirmezse bu süreç hiç başlamamış farz edilir ve tüketici bu anlaşmayı istediği zaman tek taraflı iptal edebilir.Bu bir yazışma şekliyle yada alınan malın bahsedilen süre içerisinde geri gönderilmesi şekliyle olabilir.

Kurallara uygun bir Iptal beyanının geçerli olabilmesi için aşagıda detaylarda belirtildiği gibi anlaşılır bir şekilde yazılması gerekir

.Iptal hakkı olduğu

.herhangi yazılı bir gerekçe gösterilmesi gerekmediği,malın geri iade edilmesiyle yeterli olacağı,

.Firma sahibinin ismi , geri iadenin gerçekleştirilebileceği adresin sunulması.

.Sürenin ne zaman başlayıp ne zaman bittiğinin ve bunun zamanında gönderilmesi yeterlidir.

 

Ender Erdikici

 

 

Anonim Sirketlerde Yönetici konumunda bulunmak sadece zor bir aktivite olmaktan ziyade aynı zamanda mesleki bir mücadeledir.Yapılacak bir hatanın hem Sivil Hukuk`u hem de Ceza Hukuk‘u açısından cezai müeyyideleri olabilir.Durumun karmasıklığı ve bir cok  sorumluluk cesitliliği söz konusu olmasindan dolayı bu konuya "Anonim Şirketlerde Yönetici konumunun Resmi yükümlülükleri §266 a StGB Ceza Hukuk‘u alıntılarından değineceğim.

  • 266 a da Ceza Huk‘u açısından en önemli icerik , Sosyal Sigorta ve Saglik Sigortası taksitlerinin isveren tarafindan bildirilmemesi. ‘‘Sosyal Haklar‘‘ Yasalarina göre İşveren, Sosyal Sigortaların bildirilmesi , yatırılması ve izlenmesinden sorumludur.Cezai müeyyidelerle Sosyal Sigortalilarin haklarının ve bunlarin işlevselliginin saglanması şarttır.Burada özellikle dikkat edilmesi gereken husus ,calışanın Asgari ücreteten bildirilip tam gün calıstırılmamasıdır.Buna dikkat edilmediği takdirde Şirket , calışanının Hastalık Sigortası ve Emeklilik Sigortası ödemelerini yasa dışı bir şekilde gizlemektir.Maliyenin defter kontrollerinde bunun tespit edilmesi durumunda (ki bu maliye kotrölörü tarfindan oldukca hızli bir sekilde tespit edilebilir) acaba Şirket Yöneticisi açısından ne gibi cezai Müeyyideler söz konusu olabilir.!? 

Bu durumda Anonim Şirket Yöneticisine Savcılık tarafindan dava açılması söz konusu olabilir.§266’a göre bu belirli bir para cezası yada 5 yıl hapis cezası anlamına gelebilir.Bu sadece temel suç unsurları söz konusuysa.Eger özel ,ağir bir suç unsuru varsa § 266 a'ya göre bu mahkemeden 6 aydan 10 yıl'a kadar bir hapis cezası cıkabilir.Toplam zararın yüksek olması durumunda bu özel ve ağır bir suc teşkil eder.Eğer yüksek bir zarar söz konusuysa bu durum daha farklı bir sekilde ele alınır.

 

 

  Avukat

Sınan Akay

BH-Freiburg: Eski bir Pers Atasözü der ki " Ayakta olduöun sürece yerdekinin elini tut ". Bu sade söz , aktüel 120 Üyeden olusan Iltica Hukuku Kliniğinin mülteci konumundaki insanlara sundugu ücretsiz hizmetin hareket noktasını özetler. Mülteci Kliniği , mülteci konumundaki kişilere ücretsiz hukuk danışmanlığı sunan bir kuruluştur. Bizi güdüleyen şey oldukca basit. Eğitime kolayca ulaşılan zengin bir ülkede ayrıcalıklı bir şekilde büyüdük. Bu ayrıcalığı tevazu ve şükranla karşılıyoruz, ama aynı zamanda kendimizi mülteci konumundaki diğer kişilerle  karşılaştırdıgımızda bir çok insanin daha az şanslı olduğunu görüyoruz.Yabancı bir ülkeye ayak basan mülteci konumundaki bu insanlar uyumun ne kadar zor oldugunu bizzat yaşıyorlar. Bizim yaptigimiz şey kişileri ne kurban olarak görmek ne de merhamet gösterisi yapmak.Tesekkür veya takdir de beklemiyoruz.Yaptıgımız şey aldıgımız hukuk eğitimi çercevesinde, yetenek ve bilgilerimizi mantıklı bir şekilde kullabilmek ve bunu bize en anlamlı görünen bir alanda yapmak.

 Haftanın belirli günlerinde ve belirli konuşma saatleri içerisinde Scwabentorring 2,79098 Freiburg'da avukatlara ulaşmakta güçlük çekenlere hitap etmek istiyoruz. İtica konumunda , içinde bulundukları hukuki durumu, iltica sürecinin gereklerini, yol ve yordami anlatmaya calsıyoruz. Üyelerimiz , ilticada bulunan kişiyle bireysel olarak görüşüp Göcmen ve İltica Dairesine gereken başvuruları yapması ve iltica gerekçelerini sunması aşamasında yönlendiriyoruz.Yetkili resmi daire ve kurumlarla yapıcı görüşmeler yaparak yardım ve tavsiye arayanlara ifade alınması aşamasında da yardımcı oluyoruz.
İstegimiz, daha fazla insanin konumuz olan İltica Hukuku ve arka plandaki toplumsal catışmalarla yüzleşmesi. Derneğimiz bu suretle Irkçılık, İslam korkusu,Yahudi düşmanlığı, Ayrımcılık konularinda calışmalar organize etmektedir. Ayrıca herhangi bir hukuk bilgisi olmayan, konuya ilgi duyan kişilere hızlı ve kısa eğitim kursları düzenlemekteyiz. Sunduğumuz hizmetleri etrafınıza yayarak da bize yardımcı olabilirsiniz. Bu vesileyle Baden Haber 'e tesekkür ederiz. 
Şunu özellikle belirtmek isteriz ki biz herhangi bir politik ve dini organizasyon içerisinde değiliz. İltica konusunda aktif olan diğer grup ve kişilerle kurduğumuz ilişkiler bizim için büyük önem taşiyor.
Maksadımız, ülkelerinden göcmek zorunda kalanları toplumun yeni bir parçası olarak, uyum sağlama sürecine dahil ederek, bu ülkenin vatandaşlarıyla günlük hayatta bir an önce normal diylaoglar kurabilmelerine küçük ama anlamlı bir yardımda bulunabilmek.

Refugee Law Clinic Freiburg e. V.
Postfach 0543
79005 Freiburg
www.rlc-freiburg.org
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Yurt Dışından Getirilen Kişisel Kullanıma Mahsus Araçlarda İzin Süresi 6 Aydan 2 Yıla Çıkartıldı

 

 

Türkiye'de, mavi kart sahibi olup bir işyerinde çalışan veya işyeri sahibi olan olan mavi kart ( pembe kart ) sahibi  kişiler, yurt dışından kendi adlarına  kullanılmış veya yeni  (herhangi bir yaş sınırı olmadan) araçlarını Türkiye'ye getirebilecekleri gibi yurt dışından kullanılmış veya yeni araç satın alıp hiçbir vergi vermeden kullanabileceklerdir.

 

13 Ekim 2015 tarihli ve 29501 sayılı Resmi Gazete’de,  2015/8113 sayılı “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” adi ile yayımlanan söz konusu Karar ile, yurt dışından getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarında izin süresi 6 aydan 24 aya çıkartıldı.

 

Buna göre, Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları 2 yıl süreyle kullanılabilecektir.

 

Vatandaşlarin yurt dışında üzerlerine tescilli taşıtlarıyla Türkiye’ye geldiklerinde bağlı bulundukları gümrük müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir. İşlemler başladığında gümrük müdürlüğü aracınızla ilgili olarak ‘Araç Tespit Tesellüm Tutanağı’ hazırlar ve pasaportunuza ‘Araç Türkiye dışına çıkmıştır’ damgası vurulur. Bu damga ile birlikte işlem yapılacak olan araç gümrük ambarına çekilir ve sahibine evrakları tamamlayabilmesi için zaman verilir.

Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi (Y.T.G.G.K) alabilmek için Araç Tespit Tesellüm Tutanağı’nın ıslak imzalı bir kopyası ve araç için belirlenen teminat bedeli ile Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na ait bürolara başvurulması gerektmektedir. Araç sahiplerinin Turing Kurumunca hazırlanan Y.T.G.G.K ‘yi gümrük müdürlüğüne teslim etmeleri sonraki aşama. Bunun yanı sıra henüz Türk plakası belli olmayan araca Trafik Sigortası (Plaka yeri geçici boş bırakılıp) yaptırılması gerekiyor. Ancak bu iki belge ile araç gümrük ambarından tekrar geri alınabilir.

Yurt dışından getirilen tüm taşıtlar için Türk Standartları Enstitüsü’nden "AiTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi" alınması gereklidir. Söz konusu belge için bir mühendislik firmasının yardımını almanız gerekebilir. Bu firmalar aracın projesi ile birlikte tüm evrakları ilgili makama sunup taşıtınıza Uygunluk Belgesi alabilmektedir.

Alınan TSE belgesi ve Trafik Sigortası ile halen yabancı plakalı aracınızla araç muayene istasyonlarına gidip TÜV işlemleri yapıldıktan sonra toplanan tüm belgelerin eksiksiz bir biçimde gümrük müdürlüğüne teslim edilmesi ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere bir şahadetname hazırlatılması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

Son olarak ; Y.T.G.G.K. kapsamında geçici olarak ithal edilen taşıtlar ile yabancı uyruklu kişilerin taşıtlarına İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nce MA-MZ harf serisini taşıyan plakalar verildiğinden, ruhsat çıkarıp Türk plakası almak için gerekli belgeleri şöyle sıralayabiliriz:

1- İki adet Ek1 formu
2- Araç Muayene (TÜV)
3- Şahadetname
4- Turing'in düzenlediği karne fotokopisi
5- Araç Uygunluk Belgesi (TSE)
6- Kişinin çalıştığı yerden çalıştığına dair belge
7- Pasaport
8- İkamet tezkere fotokopisi 
(Mavi Kartlılara ve Çalışma İzni sahibi yabancılara gerek yok)
9- Eğer sahipse Mavi Kart fotokopisi
10- Trafik sigortasi
11- Kırtasiyeden alınacak kırmızı araç dosyası

 

 

2015/8113 sayılı Karar ile 2009/15481 sayılı Karar’da yapılan değişiklik aşağıdadır:

Eski düzenleme:

Yeni düzenleme:

5) Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına, binek ve yük hayvanları ile bu hayvanların çektikleri taşıtlar da dahil olmak üzere altı ay,

5) Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsuskara taşıtlarına yirmidört ay, binek ve yük hayvanları ile bu hayvanların çektikleri taşıtlara altı ay,

 

Geçici ithalata izin verilen taşıtlar ise 2009/15481 sayılı Kararın 19 ‘uncu maddesinde yer almaktadır.

Bu maddeye de aşağıda yer verilmiştir :

 

Taşıtlara ilişkin belli özel şartların bazıları :

MADDE 19- (1) Türkiye Gümrük Bölgesindeki yerleşim yerini bölge dışına nakletmek isteyen gerçek kişinin kişisel kullanım amacıyla getireceği 16 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendindeki koşulu taşıyan taşıta, geçici ithalat izni verilir. Bu taşıtın geçici olarak Türkiye Gümrük Bölgesine getirildiği tarihten itibaren en fazla üç ay içinde yeniden ihraç edilmesi zorunludur.

 

 

 

 

 

(2) Belirli bir süre ile görevini yerine getirmek üzere gelen kişilerin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında veya öğrenim görmek amacıyla gelen kişilerin Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki yerleşim yerinde, adlarına kayıtlı olmak şartı ile geçici bir süreyle Türkiye Gümrük Bölgesinde trafiğe tescil edilecek, 16 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendindeki koşulu taşıyan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına geçici ithalat izni verilir.

(3) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik bir kişi tarafından kişisel veya ticari amaçla kullanmak üzere getirilen ve 16 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerindeki koşulları taşıyan taşıtın, süreklilik bulunmaması ve kişisel kullanım konusunun hizmet sözleşmesinde belirtilmesi şartıyla, izin hak sahibi tarafından istihdam edilen veya usulüne uygun olarak yetkili kılınan Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik gerçek kişi tarafından kullanılmasına izin verilir. Ancak, kişisel amaçla kullanılacak taşıtlar için 16 ncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendindeki koşul aranmaz.

(5) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli olanlar ile Türkiye'de oturma iznine sahip Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli yabancıların bu durumlarını belgelendirmeleri halinde, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında adlarına kayıtlı kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına geçici ithal izni verilir.

(6) Ticari kullanıma mahsus deniz, hava ve demiryolu taşıtlarına, 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu uyarınca finansal kiralama sözleşmesi süresine bağlı olarak geçici ithalat izni verilir.

 

Avukat Gülşen YILDIZ
Istanbul Barosu - Freiburg Barosu

Türk Hukuku Avukatı

 

Rappentorgasse 6    veya

Obststr. 7
77933 Lahr

T: +49 (0)7821 6316682 
F: 
+49 (0)7821 26096 
M: 
+49 (0)176 61564878
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  veya  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web: www.avukat-gulsenyildiz.de      https://www.facebook.com/avukat.G.Yildiz