06 May 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Erizipel: Yılancık Hastalığı nedir

SAĞLIK
Typography

Yılancık nedir, nasıl bir hastalıktır? Yılancık hastalığı belirtileri, bulaşması ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

Yılancık;

çok defa yüzde, daha seyrek olarak da vücudun diğer kısımlarında görülen bir cilt hastalığıdır. Tıpta “erysipele” adı verilen bu hastalık hemolitik streptokok mikropları tarafından meydana gelir. Hastalığa en çok ılık iklimlerde ve daha ziyade kış ve ilkbahar aylarında, ekseriya 20 yaşından yukarı kimselerde rastlanmaktadır.
Hemolitik streptokoklar, deriye küçük çizikler ve bilhassa evvelce mevcut yaralar yolu ile girmektedir. Yılancığın aynı zamanda, bademcik iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı, lohusalık humması ve göbek iltihapları gibi hastalıkların seyri esnasında meydana çıktığı da bir gerçektir.

Belirtileri. —

Yılancık çok defa streptokoklarla meydana gelen diğer hastalıklar gibi titreme, ateş, bulantı, kusma ve halsizlikle başlayabilir. Deride keskin çevreli, kırmızı, parlak bir şişkinlik görülür. Hastalık yüzde ise bir tarafta veya çok defa her iki yanak, burun, göz kapağı ve kulağı da içine alan kızarma ve şişme görülür. Bazan saçlı deriye de atlar.
Gövde, kol ve bacaklarda genişçe bir alanda husule gelen yılancıkta belirtiler daha şiddetli ve hastalık daha ağır seyreder.
Ateş, hastalığın başında yükselir ve 40-41 derece arasında 4-5 gün devam ettikten sonra normale düşer. 4 veya 5’inci günde derideki kırmızı renk mor kırmızıya döner ve birinci hafta sonunda deri soyulmaya başlar. 8-10 gün içinde genel belirtiler geçer. Deride çok zaman hiçbir iz kalmadan iyileşir. Mikropların kana karışması İyi tedavi görmiyen hallerde öldürücü bir sonuç doğurabilir. Yılancığın zatürreye, göz iltihapları, körlük, nefrit ve romatizma gibi hastalıklara sebep olduğu görülmüştür.

Tedavi. —

Teşhis konur konmaz sülfamit, penisilin veya çeşitli antibiyotiklerle tedaviye başlanırsa hastalık çabucak iyiliğe döner.
Yılancıklı hastalar yatırılmalı ve ayrı tutulmalıdır. Genel rahatsızlık için ağrı kesici, ateş düşürücü ve uykuyu düzenliyen ilâçlar verilir. Derideki hasta bölgeye koruyucu ve yumuşatıcı merhemler sürülür.
Ebru Çankaya
Uniklinik Freiburg
Enfeksiyon hastalוklarו bölümü
(Kaynak: Üniversite Hastanesi Freiburg)