06 May 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

İNSANLARIN ŞİFALI DOSTLARI: Evcil Hayvanlarla terapi

SAĞLIK
Typography

Hayvan dostlarımız bizlere sadece neşe kaynağı olmakla kalmıyor, sağlık sorunlarında çok önemli yardımlar sağlıyorlar. Bu terapilerle ilgili bilmeniz gerekenleri genel soru başlıkları altında topladık.

Evcil Hayvan Terapisi (Pet Terapi) Nedir?

Pet terapi, hayvanların iyileşme veya rahatlama sürecinde yardımcı oldukları terapilere denir. Fiziksel, sosyal, bilişsel ve duygusal anlamda hayvanların insanlara destek olabildiği çok sayıda uygulamayla giderek daha da popülerlik kazanıyor. Günümüzde oldukça sık kullanılan bu terapilerin özelikle belli başlı rahatsızlıklarda çok etkili olduğu görülüyor.

Hangi hastalıklarla baş etmede kullanılıyor?

Evcil hayvanların kullanıldığı terapiler çok geniş bir yelpazede yer alıyor. Hayvanlar, kalp hastalıkları, kanser ve özellikle çocuklarda görülen sendromlar ve mental sağlık sorunlarında büyük ölçüde sosyalleşmeye, pozitif düşünceye ve dolayısıyla vücuda yansıyan iyileşme sürecine katkı sağlıyor.horse-2963676_1920.jpg

Hangi hayvanlar terapiye uygun?

Köpekler bu alanda kullanılan en yaygın terapi hayvanları. Ancak terapiye uygun biçimde uygulanabilir ve eğitilebilirse, hastanın da herhangi bir alerjisi yoksa, atlar, kuşlar, kediler ve başka evcil hayvanlar da bu doğrultuda yardım sağlayabilir. Elbette, başka doğa şartlarına alışmış yunus, balina gibi hayvanları ortamlarından çıkarıp yapay havuzlarda terapiye zorlamak doğru değil. Bu sebeple bu işin ehli olan köpek veya kedi gibi çevremizde olan ve bakıma muhtaç hayvanları sahiplenmekte fayda var.

Terapiler gerçekten de işe yarıyor mu?

Yüzyıllardır kullanılan ve günümüzde oldukça popüler bir hale gelen bu terapilerin ciddi anlamda hastaların ağrılarını, kaygılarını, depresyon belirtilerini ve tükenmişlik hissini azalttığı gözlemleniyor. Özellikle çağımızın büyük bir sorunu olan endişe ve stres bozukluğu konularında hayvanlar sosyal bağ kurmaya yardımcı olarak kaygı seviyelerini büyük ölçüde aşağı çekiyor.tabby-cat-2033439_1920.jpg

Nasıl Uygulanıyor?

Çoğu zaman hayvanlarla sosyalleşmek, onlarla oynamak ve okşamak şeklinde uygulanan terapilerde, ayrıca hasta yürüyebilecek haldeyse hayvanlarla doğa yürüyüşlerine çıkmak veya çiftlik hayvanlarının bakımını yapmak şeklinde de uygulanabilir.

Günümüzde birçok ülkede devlet destekli şekilde okullarda, hastanelerde ve yaşlı bakım evlerinde hayvanların yardımcı özelliğinden faydalanılıyor. Sizin de çevrenizde yardıma ihtiyacı olan, psikolojik olarak problemler yaşayan kişiler varsa, evcil hayvanlarla iletişime geçmelerini önerin, belki de bu deneyim onların hayatlarını hiç tahmin etmedikleri bir biçimde değiştirebilir.