27 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

SILA YOLU

BADEN-WÜRTTEMBERG
Typography

Yaz tatili nihayet kapımızı çalıyor! Bavullar hazırlanıyor, hediyeler alınıyor ve Türkiye yolları için heyecan başlıyor.Türkiye’ye arabayla seyahat edecek okurlarımız için bu sayımızda sıla yolu yazısı hazırladık. Hepinize iyi yolculuklar, mutlu tatiller diliyoruz!

ADAC yol raporuna göre yoğunluk yaşanacak olan güzergâhlar şu şekilde açıklandı:

A 5 Kassel – Frankfurt/Main – Karlsruhe – Basel

A 6 Kaiserslautern – Mannheim – Heilbronn – Nürnberg; her iki yönde

A 8 Salzburg – München – Stuttgart – Karlsruhe, her iki yönde

A 61 Mönchengladbach – Koblenz – Ludwigshafen

A 93 Rosenheim – Kiefersfelden; her iki yönde

A 96 Lindau – München; her iki yönde

A 99 München çevre yolu

Avusturya’da ve İsviçre’de ise bilhassa güneye doğru olan transit geçiş yapılan yollarda yoğunluk olacağı belirtiliyor. ADAC Otomobil kulübüne göre Viyana ve Gotthard Tüneli ise, bu yoğunluktan etkilenecek birçok noktadan ikisini oluşturuyor.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları “Taşıt Ön Beyan Uygulaması” ile gümrük kapılarına gelmeden araçlarını online kaydederek gümrük kapılarındaki işlemlerini artık daha hızlı yapma imkanı bulacak.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından (YTB) yapılan yazılı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hizmete sokulan “Taşıt Ön Beyan Uygulaması” ile yabancı plakalı özel araçlarıyla Türkiye’ye giriş yapacak yolcuların, gümrük kayıt işlemlerini artık daha hızlı ve kolay yapabileceği belirtildi.

PASAPORT BİLGİLERİNİN SİSTEME GİRİLMESİ GEREKİYOR

Uygulama sayesinde, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının gümrüklere gelmeden önce araç sahibi ve araç bilgilerini sisteme girerek kayıt işlemlerini yapabileceği kaydedilen açıklamada, araç sahibi araçta yok ise vekaletle aracı getiren kişiye ait pasaport bilgilerinin sisteme girilmesi gerektiği vurgulandı.

GÜMRÜKTE AYRI PERONLAR HAZIRLANDI

Açıklamada, uygulamayla normal şartlarda gümrük memurlarınca yapılan işlemlere gerek kalmadan sürecin çok daha kısa sürede tamamlanabileceğine işaret edilerek ön beyan yaparak gümrük kapılarına gelecek kişilerin beklememesi için de gümrüklerde ayrı peronların hazırlandığı aktarıldı.

TAŞIT ÖN BEYAN UYGULAMASI NASIL YAPILACAK?

Gümrük kapılarındaki işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlayan uygulamaya, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı internet sayfasında yer alan (www.gtb.gov.tr) “E-İşlemler” menüsünden ulaşabilecek. Böylelikle vatandaşlar, menüde yar alan “Taşıt Ön Beyan Uygulaması” kullanılarak kişi ve taşıta ait bilgileri online olarak önceden girebilecek.

ÖN BEYAN NE ZAMAN YAPILACAK?

Sisteme kaydı yapılan bilgiler, sistemde en fazla 15 gün süre kalacağından vatandaşların, Türkiye’ye giriş yapılmak istenilen tarihten en erken 15 gün öncesinde ön beyanda bulunmaları gerekiyor.

PASAPORTA MÜHÜR ZORUNLULUĞU KALKTI

İçişleri Bakanlığı’nın talimatı üzerine Türkiye’de sınır kapıları ve havaalanlarında bütün pasaportlara mühür vurulması ile ilgili yeni bir karara imza atıldı. İçişleri Bakanlığı, yolcuların pasaportlarına damga vurulması zorunluluğunda Avrupalı Türklere kolaylık getirdi. Kısa süre önce bakanlığın talimatı üzerine tüm sınır kapılarından ve havaalanlarından giriş çıkış yapanların pasaportlarına mühür vurulacağı duyurulmuştu. Uygulama istisnasız tüm yolcular için geçerliydi. Ancak İçişleri Bakanlığı‘nın yeni bir düzenlemesi sayesinde söz konusu damga tatbiki artık yurt dışında yaşayan vatandaşlar için zorunlu değil. Verilen bilgiye göre bilgisayara yeni veri girişi yapıldıktan sonra, pasaport yerine Türkiye’ye Giriş-Çıkış Formu’na mühür vurulmasına imkan tanınacak. Yani eğer pasaportunuza mühür vurulmasını istemiyorsanız bunu pasaport kontrolü sırasında belirtmeniz gerekiyor.

Yola Çıkmadan Önce Birkaç Önemli Hatırlatma

Pasaport ve diğer kartlarınızın tarihlerini kontrol edin

Yola çıkmadan arabanızın bütün bakımlarını yaptırın (yağ, filtre, lastik, klima vb.)

GPS’inizin son güncellemesini yapın.

Yanınızda bir harita ve not defteri bulundurmayı unutmayın.

GPS, telefon, kamera, tablet ve bilgisayarınızın şarjlarını ve kablolarını kontrol edin.

Her ihtimale karşı yanınıza pense, tornavida, ip gibi aletler alın.

Araç içi küçük dolabınızın çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

YURDA KESİN DÖNÜŞ YAPACAKLARA VERGİ MUAFİYETİ MÜJDESİ

Türkiye’ye kesin dönüş yapan vatandaşlar; kullanılmış ev eşyaları ve otomobilleri için gümrük vergisi ödemeyecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının “Gümrük Muafiyeti Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yurt dışında en az 24 ay ikamet ettikten sonra yerleşim yerini Türkiye’ye kesin olarak nakleden Türk vatandaşları, yurt dışındaki milli veya milletler arası kadrolarda sürekli görevli çalışma sonrası yurda dönen kamu görevlileri, Türk vatandaşlığına geçerek yerleşim yerini yabancı bir ülkeden Türkiye’ye kesin olarak nakleden gerçek kişilerle Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin ölümü halinde Türkiye’de ikamet eden gerçek kişi mirasçıları, motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarını gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokabilecek.

DEKLARE SINIRI 10 BİN EURO

Sıla yolundaki güzergahlarda dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise 10 bin € nun üzerindeki fazla paranın mutlaka deklare edilmesi geliyor. Fazla para bulundurup deklare edilemeyen paralara el konulurken; geri almada büyük zorluklar yaşayabilir ve yüksek cezalar ödemek zorunda kalabilirsiniz.

ARAÇ VE SAĞLIK SİGORTASI ÇOK ÖNEMLİ

Sağlık ve araç sigortanızın izin boyunca Türkiye’de geçerliliğini sürdürmesi için uzmanlar, tatile gitmeden önce sağlık sigorta kurumunuzdan mutlaka gerekli belgeleri temin etmeniz konusunda uyarıda bulunuyorlar. Araçları ile yola çıkacakların ise araç sigorta şirketleriyle görüşüp sigortalarının Türkiye’nin her yerinde geçerli olup olmadığını öğrenmeleri gerekiyor.

AVUSTURYA’DA ADIM BAŞI RADAR

Sıla yolunun en rahat ülkesi Avusturya’da özellikle tünellere dikkat edin. Vinyet almadan Avusturya’ya girmeyin. Araçta bir reflektörlü yelek bulundurmayı unutmayın. Avusturya’da otobanlarda adım başı radar var. Tünellere girişte mutlaka radar bulunuyor. Hız sınırına uyun.

AVUSTURYA VİNYET FiYATLARI:

10 Günlük: 7.90€

2 aylık: 22.90€

1 yıllık: 76.20€

MACARİSTAN’DA CEZALAR ÇOK AĞIR

Avrupa’dan karayolu ile Macaristan güzergahı üzerinden Türkiye’ye gidecek olanları ilgilendirecek yeni trafik cezaları dudak uçuklatacak. Bu ülkede hız sınırı otoyollarda 130 km.

MACARİSTAN’DA PARA BOZDURUN

Macaristan, Schengen giriş kapısı. Çıkış çok rahat. Giriş çok sıkı. Yolcu başına sadece iki paket sigara hakkı var. Fazla sigaraya hem el konuluyor hem yüksek ceza kesiliyor. Macarlar Euro ile ödemelerde resmen kazık atıyor. Ülkeye girişte mutlaka para bozdurmayı unutmayın. Dönüş yolunda Macaristan tercih edilmesi durumunda Shengen giriş kapısı olduğu için çok sıkı şekilde arama ve kontrol yapıldığından uzun araç kuyrukları oluşuyor.

MACARİSTAN VİNYET FİYATLARI:

4 Günlük: 9.00€

10 Günlük: 12.00€

1 Aylık : 18.00€

SLOVENYA’DA FARLAR 24 SAAT AÇIK

Slovenya boydan boya otoban. Yollar yeni ve bakımlı. Farlar gece gündüz açık tutulmak zorunda. Vinyet almayı sakın unutmayın. Cezası 300 Euro. Hemen ödenirse 150 Euro. Trafik kurallarını ihlal edenlerin belgelerine polis el koyuyor.

SLOVENYA VİNYET FİYATLARI:

1 Haftalık : 15 €

Aylık : 30 €

HIRVATISTAN’DA İLK YARDIM ÇANTASI

Son derece bakımlı ve güvenli otoyol güzergahına sahip Hırvatistan‘da vinyet uygulaması yok. Ancak otoyollar ücretli. Hırvat trafik yasalarına göre araçlarda ilk yardım çantası, çekme halatı ve araç için yedek ampul bulundurmak mecburiyeti var. Hırvat trafik polisi araçta bu donanımın tam olup olmadığını kontrol edebiliyor ve herhangi birinin eksik olması durumunda para cezası kesiyor. Polislere rüşvet daveti çıkarmamak için aracınıza ilk yardım çantasıyla birlikte çekme halatı ve yedek ampul almayı unutmayın.

HIRVATİSTAN OTOYOL ÜCRETLERİ:

Ljublijana- Bregana- Zagrep: 5 KUNA- 1 €

Maribor-Macelj- Zagrep: 42 KUNA-6€

Zagrep- Bajokovo(Sırbistan) 105 Kuna- 15 €

SIRBİSTAN’DA YENİ TRAFİK YASASI

Sıla Yolunun en uzun ülkesi Sırbistan’da geçen yıl yürürlüğe giren trafik yasasına göre polis artık para tahsil edemiyor. Polis trafik kurallarını ihlal eden sürücüye sadece ceza yazabiliyor. Bu uygulama polisin rüşvet almasını önlemek için düşünülmüş. Ancak polis trafik kurallarına uymayan sürücünün belgelerine el koyuyor ve sürücü para cezasını banka ya da postaneye yatırıp polise makbuzu göstererek, belgelerini geri alabiliyor ve ondan sonra yola devam edebiliyor. Yeni trafik yasası can yakacağa benziyor. Trafik Kontrollerinde polis izin vermediği sürece araçtan inmeyin.İzinsiz araçtan inmenin cezası 60€. araçtan inilmesi durumunda mutlaka fosforlu yelek giymelisiniz.

SIRBİSTANOTOYOL ÜCRETLERİ:

Hırvatistan-Belgrad: 4€

Belgrad-Niş : 8 €

Niş-Lescovac : 2 €

BULGARİSTAN’I GÜNDÜZ GEÇİN

Sıla Yolunun en çileli ülkesi denilebilecek Bulgaristan‘da yollar çok bozuk ve inşaatlar yer yer devam ediyor. Bulgaristan’ı gündüz geçin. Güvenlik nedeni ile mecbur kalmadıkça gece yolculuğu yapmayın. Trafik polisi dışında kimsenin “Dur” uyarısına uymayın. Bulgaristan’a girişte mutlaka Vinyet almayı ve yolcu başına sadece iki paket gümrüksüz sigara hakkı bulunduğunu unutmayın. Trafik kurallarına sıkı sıkıya uyun. Köprü altlarına kurulmuş radarlara dikkat edin. Şehir içlerinde 50km, şehir dışında 90km, otoyollarda 130 km hız sınırına mutlaka uyun.

BULGARİSTAN VİNYET FİYATLARI:

Günlük : 8€

Haftalık : 31€

Aylık : 88€

MAKEDONYA‘DA ÇORBA PARASINA DEVAM

Makedonya’da otoyollar bakımlı. Farlar gündüzleri de yanmak zorunda. Makedon sınır polisleri çorba parasını keşfetmiş. Makedon yetkililer ise Türklerin sınırda pasaportun içine para koymalarından şikayetçi. Rüşvet almak ve vermek ağır suça giriyor.

YUNANİSTAN BOYDAN BOYA OTOBAN

Yunanistan Türkiye sınırına kadar boydan boya otoban. Otobanlarda 3 defada 3.40€ ücret ödeniyor.Yollar geniş ve çok bakımlı. Ancak otobanda sabit radarlar var. Otoban üzerinde benzin istasyonları yok. Çıkışlardan 3-4 km ilerde dinlenme tesisleri ve benzin istasyonları mevcut.

Baden Haber / Freiburg