20 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Kış depresyonundan kurtulmanın 3 yolu

PSİKOLOJİ
Typography

Günler kısalmaya ve erkenden kararmaya başlayınca, çoğu insan kış depresyonuna giriyor. Kış depresyonuna girenler kendilerini hüzünlü, güçsüz hissediyor ve uykuya daha fazla ihtiyaç duymaya başlıyor.  Depresyonu tetikleyen sebepler ise genler, hormonlar ve stres olarak kendini gösteriyor. Uzmanlar, özellikle kışın değişen ışık koşullarından kaynaklandığını belirtiyorlar. Kış depresyonunun belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, dengesizlik, memnuniyetsizlik, sinirlilik, ilgisizlik, sosyal hayatı ve kendini ihmal etmek yer alıyor. Peki kış depresyonuna girmemek için nelere dikkat edilmeli?

  1. D Vitamini

D vitamini sadece güçlü kemiklerden sorumlu değildir. Aynı zamanda genel hissiyatımızı da etkilemektedir çünkü ruh sağlığı açısından önemli olan serotonini artırır. Bu nedenle kış depresyonu ile aktif olarak mücadele için en önemli ipucudur. Vücudun yeterli miktarda D vitamini alması için günde 15-20 dakika boyunca güneş altında kalmalısınız. Çoğunlukla kapalı ve karanlık kış günlerinde bu neredeyse imkansız olduğu için, elbette sadece bir doktora danıştıktan sonra, D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

  1. Işık tedavisi

Kış depresyonundan kurtulmanın için başka bir yöntemi ise ışık tedavisidir. Bu yöntem vücudumuzda melatonin hormonunun düzenlenmesine yardımcı oluyor. Bu doğal spektrum ışık lambaları, güneş ışığının spektrumunu andırdığından, kışın maruz kalınan ışık eksikliğini telafi eder. Böyle bir ışık lambası, güneşli bir kış gününe eşdeğer olan 10.000 lüks aydınlığa ulaşabilir.  Doğal spektrum ışık lambası tercihen sabah saatlerinde en az 30 ila 120 dakika boyunca kullanılmalıdır.

  1. Spor

Sadece kilonuzu korumak ve sağlıklı kalmak için değil, günlük hayatın stresinden uzaklaşmak için de spora vakit ayırın. Spor, kış depresyonu semptomlarını hafifletebilir. Çünkü fiziksel egzersiz vücudumuzun, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan bir hormon olan, serotonini salgılamasını sağlar. Bunun için yürüyüş yapmak bile yeterlidir, önemli olan kan dolaşım sisteminin uyarılmasıdır.

Güneş yanığına 3 adımda müdahale

Deutsche Bank'tan ikinci çeyrekte 3,15 milyar avro

'Almanya'da 3 camiye ve Sol Parti Genel Merkezi'ne

Almanya'da TÜFE martta yüzde 1,3 arttı

Türkiye'nin ihracatı yüzde 3,7 arttı