19 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Almanya'dan Türkiye'ye Kesin Dönüş - II

HUKUK
Typography

Almanya’dan kesin dönüş konusunu daha evvel sosyal sigortalar haklarınız bakımından  incelemiştik. Bu defa konuyu oturum hakları bakımından tekrar ele almakta fayda var.

Kesin dönüşe ilişkin haklarınızı mevcut oturum izniniz bakımından değerlendirdiğimizde aşağıdaki hususların göz önünde bulundurulması gerekmektedir:

Alman Oturum ve Yabancılar Yasasının ilgili maddeleri gereğince 15 yıldır Almanya'da yaşayan ve süresiz oturum iznine sahip Türk vatandaşlarının esasen altı aydan daha uzun bir süre ile  Yabancılar Dairesinden izin almak koşulu ile oturum haklarını öldürmeden yurtdışında yaşamaları mümkündür.

Resmi olarak kesin dönüş kararını uygulamaya koymadan evvel, daha sonra pişman olarak geri dönme ihtimaline karşı, süresiz oturum hakkına sahip olanlar, bu hakkın kendilerine sağladığı avantajlardan faydalanabilir ve bir süreliğine yurtdışında yaşayarak yerleşme denemesi yapabilirler.Bu nedenle öncelikle bu opsiyonu değerlendirmeniz yerinde olacaktır.

Süresiz oturma izni bulunan, 15 yıldır Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının Yabancılar Yasası’na göre Almanya'daki hakları saklı kalmaktadır. Bu nedenle Türkiye’ye kesin dönüş yaparken, daha sonra muhtemel bürokratik engellerle karşılaşmamak için  “burdaki haklarımın saklı kalmasını istiyorum” diyerek bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesinden bir izin belgesi almanızda fayda vardır.

Süresiz oturum izni olmayanlar ise  kesin dönüş halinde Yabancılar Yasasına göre oturum haklarını kaybederler.

Avukat Gülşen YILDIZ
Türk Hukuku Avukatı

Istanbul Barosu - Freiburg Barosu

Rappentorgasse 6
77933 Lahr

T: +49 (0)7821 6316682 
F: +49 (0)7821 26096 

Web: www.avukat-gulsenyildiz.de

https://www.facebook.com/avukat.G.Yildiz


Baden Haber / Freiburg

Gurbetçilerin hüzünlü dönüş yolculuğu

Gurbetçilerin hüzünlü dönüş yolculuğu

Yurt dışında yaşayan Türkler dönüş yolunda rahat e

Türkler Avrupa'da en çok Almanya'dan vatandaşlık a

Almanya'dan İran açıklaması