26 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Almanya'dan Türkiye'ye Kesin Dönüş - I

HUKUK
Typography

Almanya’dan kesin dönüş yapmanız halinde, konuyu sosyal sigortalar ve oturum haklarınız olmak üzere iki bakımdan incelemek gerekir. Bu bölümde ilkini inceleyeceğiz.

Konu emekllilik sigortası bakımından ele alındığında; Almanya’dan kesin dönüş tarihine kadar yatan primlerinizin, ya doğrudan Türkiye'deki SGK'ya aktarılmasını ve daha sonra emeklilik maaşı olarak bağlanmasını, ya da o tarihe kadar yatan primlerinizin toplu para olarak size iadesini isteme hakkına sahipsiniz.

Toplu para olarak iadesi seçeneğinde primleriniz, başvuru üzerine öncelikle SGK’ya aktarılır. Prim iadesi hakkından yararlanmak için aşağıdaki şartların hepsinin istisnasız olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ödemiş oldugunuz primlerinizi çekemezsiniz:

1.Sözkonusu uygulama bir tek Türk vatandaşlığı olanlar için geçerlidir. Çifte vatandaşlar bu haktan yararlanamaz.

2.Kesin dönüş tarihine kadar Alman Emeklilik Kurumundan maddi veya manevi herhangi bir hizmet almamış olmanız gerekmektedir. Maddi hizmet olarak sosyal para yardımını, manevi hizmet olarak ise “Kur” dediğimiz sağlık kürü  ve “Umschlung” örnek gösterilebilir. Eğer bir hizmet aldıysanız, sadece o tarihten sonraki paralarınzı çekebilirsiniz. Bu kural uygulanırken aldığınız hizmetin büyüklüğüne bakılmaz. Sadece bir defalık ve çok cüzzi bir hizmet alsanız dahi, o tarihe kadar yatırdıklarınızı çekme hakkını kaybedersiniz.

3.Diğer önemli bir şart da, iki senelik bekleme süresidir. Bu durumda iki yıl süre ile herhangi bir işte çalışamazsınız. Iki senelik süre zarfinda ne  Almanya'da ve ne de Türkiye'de sigortalı bir işte çalışmanız mümkündür. Yasaklı bu süreyi ister Almanya'da, isterseniz Türkiye'de geçirebilirsiniz. Ancak bu süre zarfında Almanya'da işsizlik parası, işsizlik yardımı II (Hartz 4) gibi yardımları almanız mümkün değilken, 400 €'luk iş yapma hakkınız mevcuttur, yani bu tarz bir çalışma istisnaen prim iadesine engel değildir.Sürenin dolmasından itibaren primler SGK tarafından size iade edilir. Ancak iade edilecek olan para, çalıştığınız süre boyunca sizin maaşınızdan kesilen primlerdir. İşverenin ve devlet kurumlarının (Arbeitsagentur ve Krankenkasse) ödediği primler Almanya’da diğer Avrupa ülkelerinin aksine, uygulamada iade edilmeyerek devlet hazinesine aktarılır.

4.Sözkonusu süre dolduktan sonra  kesin dönüş sebebiyle primlerinizin iadesi için  başvurabilirsiniz. Başvururken sizden “Abmeldebescheinigung” adı altında ikametinizi sildirdiğinize ilişkin bir belge istenir. Başvuruyu zamandan tasarruf etmek için doğrudan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) üzerinden yapmanız önerilir.

5.Son olarak Almanya'yı terk ederek pasaportunuza "giriş mührü" vurdurmanız gerekmektedir. Bu safhada oturumunuzun resmen hala geçerli olup olmadığı uygulamada sorgulanmamaktadır.

Diğer taraftan kesin dönüş tarihinde Almanya'da herhangi bir borcunuzun olmaması, daha sonra alacaklılar tarafından elinizdeki toplu paraya el konulmaması açısından özellikle dikkat etmeniz gereken diğer önemli bir husustur.

Avukat Gülşen YILDIZ
Türk Hukuku Avukatı

Istanbul Barosu - Freiburg Barosu

Rappentorgasse 6
77933 Lahr

T: +49 (0)7821 6316682 
F: +49 (0)7821 26096 

Web: www.avukat-gulsenyildiz.de

https://www.facebook.com/avukat.G.Yildiz

B
aden Haber / Freiburg

Gurbetçilerin hüzünlü dönüş yolculuğu

Gurbetçilerin hüzünlü dönüş yolculuğu

Yurt dışında yaşayan Türkler dönüş yolunda rahat e

Türkler Avrupa'da en çok Almanya'dan vatandaşlık a

Almanya'dan İran açıklaması