05 May 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Noel Baba Türkiyeli mi?

KÜLTÜR & SANAT
Typography

Noel Baba Türkiyeli mi? 


Aziz Nikolaos, Santa Klaus veya Noel Baba Aslında Kimdir? 


Aziz Nikolaos 4.yy’da Likya’nın Myra bölgesinde (günümüzde Antalya’nın Demre ilçesi) yaşamış olan bir aziz. Aziz Nikolaos iyi kalpliliği ve cömertliliği ile meşhurdu ve görevinde çok başarılı oldu; cemaatine sahip çıkıp fakirlere, hastalara, dul ve yetimlere yardım etti. İyi kalpliliği ve yardımseverliliğiyle ilgili hikayeler kimi zaman Hristiyanlık inancına göre gerçekleştirdiği mucizelerle birlikte anılır.


Ölümünden sonra Myra’daki kilisenin mezarlığına gömüldü ve 2 asır sonra türbesinin ünü ülke sınırlarını aştı. 11.yy’da kemikleri İtalyan denizciler tarafından Bari kentine götürüldü ancak Demre’deki Aziz Nikolaos kilisesinde kazılar ve araştırmalar devam etmektedir. Geçtiğimiz Ekim ayında yerin 1,5-3 metre altında bozulmamış bir tapınak mezar keşfedildiği Antalya Rölöve ve Anıtlar İl Müdürü Cemil Karabayram tarafından açıklandı. Ancak tapınak mezarlığın üzerindeki kısımlarda mozaikler ve başka önemli eserler bulunduğu için çalışmalar itinayla sürdürülmektedir. Eğer ki Aziz Nikolaos’un kemikleri bulunursa, kuşkusuz burası Hristiyanlar için önemli hac merkezlerinden biri haline gelecektir.

 


Aziz Nikolaos’un Noel Baba’ya Dönüşmesi
Günümüzde bilinen haliyle Noel Baba’nın bir popüler kültür unsuru haline gelmesi ve bugünkü beyaz saçlı, uzun sakallı sevimli dede imajını kazanması Thomas Nast’ın 3 Ocak 1863’te Harper’s Weekly dergisinde yayınlanan bir karikatürüne dayanır. Nast ise bu çizimleri Amerikalı şair Clement Clark Moore tarafından yazılmış “Aziz Nikolaos’un Ziyareti” adlı şiirden esinlenerek yapmıştır. Daha sonra Coca-Cola şirketi’nin reklamları için 1931 yılında yapılan çizimler ile bugünkü halini almıştır.