04 May 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Oruç tutarken vücudumuzda neler oluyor?

SAĞLIK
Typography

Mübarek ramazan ayında oruç bizlere farz kilinmiştir, ve geleneksel olarak birlikte iftar yapmaktayız. Ve şu soruyu mutlaka kendimize sormuşuzdur. Oruç tutarken vücudumuzda neler oluyor.

Öncelikle oruç tutmaya başlarken, vücudumuz bu değişikliğe alişması gerek, ve kendini ona göre hazırlamaya başlar. Organizmamızın önde gelen enerji kaynağı glikoz olarak bildiğimiz şekerdir. Bilhassa beynimiz ve oksijeni diğer hücrelere dağıtan alyuvar için önemlidir. Beynimiz günde yaklaşık 120mg ve alyuvar 40mg glikozu enerji olarak tüketmekte. Buna dayanaraktan karaciğerimizde bulunan glikojen, yani şeker depomuz, 160mg ile vücdumuza gerektiğinde enerji vermektedir. Lakin bu depo oruçlu iken bir kaç saat içerisinde tükenmekte.

Aç iken şeker depolarımız glukagon sayesinde önemli bi sisteme sahibiz. Lakin kısa sürede kullanıldıgı içinde farklı yöntemlerde enerji kaynağı için gerekmekte. Bu yüzdendir ki yağları yakmaya başlarız ve gluceneojeney adlı süreçte yeniden enerji üretmeye başlarız. Yanı sıra proteinlerde bu sürece parçalanarak katilir. Karaciğer enerji üretimine keton cisimleri üereterek katkıda bulunur, ve organizmanın bundan faydalanmasını sağlar. Aç iken tatlı-meyvesi agız kokusu bu keton cisminin parcalanıp nefes yolu ile verilmesinden kaynaklanır.

Tüm bu sistemler sayesinde oruçlu iken enerji kaynağımızı üst düzeyde tutabilme yeteneğine sahibiz. Orucun organizmaya faydalı yanlarını saymakta yarar var. Ondört saati geçen bir oruç, kendini hücre bazinda yenilemeye odaklar. Bunu autophagy sayesinde yapmaktadır. Böylece hasarlı hücreler vücudumuzdan temizlenmekte. Yenilenme sürecine katkıda bulunan en önemli detoksifikasyon organımız, yani karaciğerimiz´de girer ve bi nebze rahatlar. Yanı ıira belirli beyin hücrelerin cogığalmasınıda etkiler oruçlu bedenimiz. Ayrica mide ve bağırsak sistemimiz sümükdokuyu yenileme moduna girer.

Oruç tutmak sadece manevi açıdan ruhu yenilemekle kalmıyor, yanı sıra vücudumuzuda yenileme sürecine sokuyor ve biriktirdiğimiz zehirlerden arınmaya bi nebze yardımcı oluyor.

Baden Haber - Fatih Erdoğdu