28 Mar 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

12 MART TÜRKİYE’NİN MİLLÎ MARŞI “İSTİKLAL MARŞI”NIN KABULÜ

TÜRKİYE
Typography

Sözlü olsun enstrümantal olsun dünya üzerindeki bütün ülkelerin bir milli marşı vardır. Milli marşlar, o ülkenin değerlerini yansıtır ve vatanseverliğin bir sonucudur. Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşı da İstiklâl Marşı’dır.

Bir Yarışma Düzenleniyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni kurulduğu ve Türk milleti’nin Kurtuluş Savaşı’nın en zorlu dönemlerinden birini yaşadığı sırada Milli Eğitim Bakanlığı, moral kaynağı olması için bir milli marş arayışına girmiş ve bu amaçla 1921 yılında bir şiir yarışması düzenlemiştir. Birinciye 500 Lira para ödülü vadedilmiştir. Bu yarışmaya toplam 724 şair eser katılmıştır. Dönemin milletvekillerinden Mehmet Akif Ersoy başta ödüllü olan bu yarışmaya katılmak istememiştir. Fakat o dönemde Milli Eğitim Bakanı olan Hamdullah Suphi Tanrıöver’in ısrarı üzerine ödülü almamak şartıyla şiirini yarışmaya göndermiştir.

Kahramanlığa Yazılmış Bir Şiir

Yarışma sonucunda Mehmet Akif’in Kahraman Ordumuza isimli şiiri 12 Mart 1921'de TBMM tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Bu şiir özetle şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Bu şiir Osman Zeki Üngör tarafından marş olarak bestelenmiştir.

Mehmet Akif ise kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklara meslek eğitimi veren bir kuruma bağışlamış, İstiklâl Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu söyleyerek bu eseri şiirlerini topladığı Safahat kitabına dahil etmemiştir.

Milli futbolcu Ozan Kabak, Kicker dergisinde hafta

A Milli Erkek Basketbol Takımı ABD karşısında tari

Milli yüzücülerden havuzda tarihi başarı

Milli kültür ve bilime adanan ömür: Oktay Sinanoğl

Serbest Güreş Milli Takımı, Avrupa ikincisi