27 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

DÜNYA
Typography

Her yıl 8 Mart günü “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanır. Bu gün dahilinde çeşitli etkinlikler düzenlenip kadınların toplumsal, siyasal ve ekonomik alanda söz ve hak sahibi oldukları hatırlanır. Kadınları sadece birer çiçek, anne, kardeş gibi görmekten öte, onların her gün ve birer birey olarak değerli olduklarını anlamak ve gelecek nesilleri de buna göre yetiştirmek gerekir. Dünya Kadınlar Günü armağan edilmiş bir gün değil; tarih boyunca kadınların birey olarak değer görme mücadelesini anlatan bir semboldür aslında.

Uluslararası bir gün olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, dünyada ilk kez 1910’larda, Türkiye’de ise 1921 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Ancak maalesef ki bu günün kökeni acı bir olaya dayanıyor. Günümüz tüketim toplumunda çoğu zaman asıl anlamı unutulan ve hediyelere indirgenen bu günün ortaya çıkması ise şöyle olmuştur...

DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜN TARİHÇESİ

19.yy’ın ikinci yarısında ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında günde 16-20 saatlik mesailerle ve çok düşük ücretlerle çalışan işçi kadınlar greve gitme kararı alır. Talepleri ise insanî ve bellidir: “Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü, eşit işe, eşit ücret...” Kadın-erkek toplamda 40.000 dokuma işçisi aynı taleplerle greve giderler ve bunların %80’i kadındır. Sonunda, Triangle isimli gömlek fabrikası hariç diğer fabrikalar işçilerin taleplerini kabul eder. Daha sonra 8 Mart 1857’de bu fabrikada büyük bir yangın 129 kadının canına malolur. Cenazeye onbinler katılır ve bu olay büyük yankı uyandırır. Kadınların başlıca ölüm sebebi fabrika yönetimin ihlâlleridir.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını önerir ve öneri oy çoğunluğuyla kabul edilir. Böylece 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911’de Almanya ve İsviçre’de anılır. Anmaların 8 Mart olarak değiştirilmesine 1921'de Moskova'da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda karar verildi. Birleşmiş Milletler ise 1977 yılında 8 Mart'ı “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul etti.

Türkiye ve dünya gündemi

Türkiye ve dünya gündemi

Türk-Alman Ekonomi Günü

Almanya'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Frankfurt Havalimanı ilk çeyrekte 14,8 milyon yolc