27 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Ege’nin Keşfedilmeyi Bekleyen Hazinesi Datça

TÜRKİYE
Typography

Yılın 300 günü güneşin eksik olmadığı, Türkiye’nin diğer turistik beldelerine nazaran daha az bilinen bir yer olmasına rağmen bir çoğuna parmak ısırtacak güzellikte olan bir yarımadadır Datça. Muğla iline bağlı, yüz ölçümü 446 km² olan yarımadanın 235 km’lik sahil şeridi büyüklü küçüklü 52 koyla dantel gibi bezenmiştir. Marmaris’e kadar geldiyseniz onun komşusu Datça’ya uğramadan geri dönmeyin. İster yaz tatili için, ister sonbahar için planlarınızı yapın ama Datça yazımızı mutlaka okuyun.

Ulaşım
Datça’nın nispeten bakir kalmasının bir sebebi de ulaşımın çok da kolay olmamasıdır. Türkiye’nin en güneybatı ucunda kalan Datça’ya Dalaman Havalimanından 160 km’lik bir mesafe var. Kendi arabanızla gidebilir veya Dalaman Havalimanından kalkan servislere binebilirsiniz. Bir diğer seçeneğiniz ise Bodrum üzerinden Datça’ya geçmek. Bodrum’dan feribotla Datça’ya 2 saatlik keyifli bir deniz yolculuğunu da tercih edebilirsiniz. Ege ve Akdeniz tarafında yapılmakta olan marinaların tamamlanması ile deniz yoluyla ulaşımın daha hızlanacağı öngörülüyor.

Datça’nın meşhurları
Datça’da en az üç çeşit badem yetişmektedir. Ayrıca bal, zeytin ve diğer birçok doğal tarım ürünü mevcuttur.

Hangi Koylara Gitmeli?
Datça’nın merkezinde bile tertemiz, masmavi ve serin suları, ister kumlu ister taşlı plajları bulabilirsiniz. Ancak buraya kadar gelmişken siz mutlaka yarımadayı gezip eşsiz koylarını keşfedin. Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü Datça’ya gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği turistik yerlerden. Bu koyların plajlarında yüzebilir, deniz kenarındaki cafe, çay bahçesi ve lokantalarda oturabilirsiniz. Akdeniz tarafındaki diğer koylarsa Akçabük, Kurubük, Batır Kızılbük, Domuzçukuru, Kargıdır ve bu koyların bazılarına sadece deniz yoluyla ulaşmak mümkündür.

Knidos
Yarımada’nın en uç noktasında bulunan Knidos antik kenti 4 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Burada kazı çalışmaları hala devam ediyor. Knidos Antik Kenti’ne Datça merkezden hareket eden tekneler ile ulaşabilirsiniz. Günübirlik turlar düzenleyen gezi teknelerinin hemen hepsi Knidos’a uğruyorlar. Antik kente aynı zamanda merkezden hareket eden dolmuşlarla da gitmek mümkün. Knidos’ta antik şehirde Apollon tapınağını görebilir, binlerce yıllık bir kentin kıyısında yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Başka Ne Yapmalı?
Datça trekking, sörf, yelken gibi doğa ve su sporlarının yapılabileceği ideal bir ortama sahiptir. Tipik Akdeniz iklimine sahip olmasına rağmen sürekli esen rüzgarı ile nemin hissedilmediği ve oksijenin bol olduğu bu kent dinlenmek ve yenilenmek için de ideal bir yerdir.

Eski Datça
Merkeze 3 km uzaklıktaki Datça Mahallesi mutlaka görmeniz gereken bir yer. Özenle korunmuş eski taş evleri ve kendine has mimarisiyle sizi bir anda zamanda yolculuğa çıkaracak bu küçük köyün dar sokaklarında sergilenen el sanatları ürünlerini görmek de mümkün. Ayrıca ünlü Türk Şair Can Yücel’in adının verildiği sokakta bulunan evini görmek için her yıl birçok kişi buraya geliyor, ev ziyarete kapalı ancak Can Yücel Kütüphanesinin bulunduğu kapıda hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz. Şairin ölüm yıl dönümü olan 12 Ağustos’ta ziyarete açılıyor.

Kutucuk: Ünlü Knidos Aslanı
Limandan Anfitiyatro’ya doğru yürürken heykeltraş Elbruz Denge’nin aslan heykeliyle karşılaşacaksınız. Bu heykel Knidos Aslanı’nın bir kopyasıdır. Orijinali 1850’lerde İngiltere’ye götürüldü. Günümüzde British Museum’da sergileniyor.