25 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: Aramızdaki tüm zorlukları aşmayı görev biliyoruz

ALMANYA
Typography

GOSLAR

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye - Almanya ilişkilerindeki tüm zorlukları aşmayı görev bildiklerini söyledi.

Gabriel, Almanya’nın Goslar kentindeki tarihi Kaiserpfalz Sarayı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye-Almanya ilişkilerinin önemini vurguladı.

Geçen aylarda Türkiye ile Almanya arasında fikir ayrılıkları söz konusu olduğuna dikkati çeken Gabriel, "Aramızdaki tüm zorlukları aşmayı görev biliyoruz. Bu konuda ciddi bir irademiz var. Bu gerilimi aşmayı mevkidaşımla beraber ortak bir vazife olarak görüyoruz." dedi.

Gabriel, bin yıllık tarihe sahip Goslar kentindeki imparatorlara ev sahipliği yapan Kaiserpfalz Sarayı gibi özel bir mekanda özel konuğunu ve değerli bir dostunu ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin tarihi de çok eski ve uzun geçmişe sahip. Almanya'nın refahı Türkiye'den gelen insanlarla birlikte sağlandı. Türkiye ile çok özel ilişkilere sahibiz. İster Alman vatandaşı olsun olmasınlar bizim şehirlerimizin sakinleri. İlişkilerin önemli unsurunu hatırlatmak fayda var. Türkiye ciddi manada mülteci kabul etti Almanya'ya göre çok yüksek rakamları kabul etti. Nazi diktatörlüğünden kaçan insanlara Türkiye kucak açmıştır. Bunlar arasında daha sonra Berlin Belediye Başkanı olan Ernst Reuter'in ailesi de bulunuyor. Genel olarak bilinenin ötesinde Türkiye ile Almanya arasında 100 yılı aşan dostluğumuz söz konusu.'' diye konuştu.

Geçen süreçte bir takım olumlu gelişmeler olduğunu ve Türk yargısının da olumlu kararlar aldığına işaret eden Gabriel, iki dışişleri bakanı olarak bir süredir gerçekleştirilemeyen iki ülke arasındaki Karma Ekonomi Konseyi toplantısı yapılması konusunda ekonomi bakanlarına tavsiyede bulunacaklarının altını çizdi.

İki ülke dışişleri bakanlıkları arasındaki stratejik ilişkiler konusunda diyaloğun yürütülmesinden yana olduklarını belirten Gabriel, ''Görüşmemizde bir dizi zorlukları ele aldık. Her konuda hem fikir olmadığımızı belirtmem lazım. Bu da beklenemez zaten. Ancak Suriye'deki, Yemen'deki durumları da ele aldık. Her ikimiz de son derece kaygılıyız. Yemen'de olanlar dünya gündemine gelmiyor maalesef.'' ifadelerini kullandı.

Gabriel ayrıca İstanbul'daki Alman Okulu'nun 100. yıl kutlamasına katılma konusunda mevkidaşıyla karar aldıklarını sözlerine ekledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Penzberg Camisi'n

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Almanya 1 milyon şarj istasyonu kuracak

Almanya İçişleri Bakanlığı, camilerin korunması so

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Barış Pınarı Harek