16 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Almanya ve Fransa’nın Siyasal ve Kültürel Dostluk Antlaşması Élysée 56 Yaşında

TARİH
Typography

Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle ve Almanya Başbakanı Konrad Adenauer 22 Ocak 1963 tarihinde, Paris’te Elysee Antlaşmasına imza attı. Bu antlaşma İkinci Dünya Savaşından sonra gelişmekte olan iki önemli Avrupa devletinin, kimi zaman çalkantılı olan geçmişlerini bir kenara bırakarak artık yıllar sürecek olan dostluk ve işbirliğini kucakladıkları anlamına gelmekteydi.

Gerçekten de Berlin ve Paris bu yarım asırdan fazla sürede Avrupa Birliği'nin şekillendirilmesinde ve sürdürülmesinde önemli rol oynadı. Sadece birkaç paragraftan oluşan bu antlaşma, politik bir duruş veya amaçtan ziyade Fransız ve Alman dostluğuna vurgu yapmayı amaçladı. Bu doğrultuda Alman ve Fransız hükümet temsilcileri düzenli olarak buluşup görüşmeli ve Avrupa’nın kaderini ve geleceğini etkilemesi muhtemel bütün kararlar karşı tarafın bilgisi dahilinde alınmalı gibi kararlar alındı.

Antlaşmanın kültürel yanı ise dil, kültür ve eğitim değişimi amacıyla 1993 yılında kurulan Fransız-Alman Gençlik Birliği sayesinde pekişti. Bu sene 56.yılı kutlanacak olan antlaşmanın yıldönümünde daha önce Fransız-Alman Dostluk Festivali adı altında çeşitli etkinlikler düzenlenip kutlamalara özel pullar, madeni paralar ve başka hatıralık eşyalar üretildi. Ayrıca Berlin’de Alman bayrakları ile beraber Fransız bayrakları da dalgalandı.

Kaynakça: https://p.dw.com/p/17Jfu

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2013/01/130122_france_germany.shtml

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Penzberg Camisi'n

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Almanya 1 milyon şarj istasyonu kuracak

Almanya İçişleri Bakanlığı, camilerin korunması so

Türkiye Cumhuriyeti 96 yaşında