24 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Dünyanın En Uzun Sanat Sergisi: Stockholm Metrosu

AVRUPA
Typography

İsveç’in başkenti Stockholm, İskandinav ülkelerinin en etkileyici şehirlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Şehrin büyüleyici özelliklerinden biri ise dünyanın en uzun sanat sergisi olarak nitelenen, her tarafı sanat eserleriyle donatılmış olan metro ağı.

 

Yapımına 1950’de başlanan metro ağları baştan aşağıya birbirinden etkileyici sanat eserleriyle kaplı. Resim, oyma, heykel ve mozaik sanatları kullanılan istasyon duvarları, ülkenin geçirdiği politik, sosyal, kültürel ve ekonomik değişimleri yansıtıyor.

 

Projenin hayata geçmesiyle İsveç’te 19. yüzyılda temelleri atılan, sanatın halkın erişebileceği yerlerde yer almasını ve küçük elit topluluklardansa çok daha büyük kitlelere erişmesini destekleyen görüş gerçekleşmiş oldu.

 

2002'de son hali verilen metroda, 100 adet istasyonun yüzde 90'ı, 150'nin üzerinde sanatçının duvar resimleri, kabartmaları ve heykelleri ile kaplandı. Her istasyonda farklı konseptler uygulandı. Bazı duvar çalışmalarında siyasi göndermeler bulunurken, bazılarında ise küresel ısınmanın etkilerini vurgulayan eserler görmek mümkün.

 

İstasyonlar hakkındaki bir diğer ilginç bilgi de bazı metro istasyonlarının önceden mağara olan yerlere kurulmuş olması. Doğal mağaraların metro istasyonu olarak kullanımı ve bunun üzerine bir de sanat eserleri eklenince ortaya son derece etkileyici bir görüntü ortaya çıkıyor.

 

Eğer Stockholm’e yolunuz düşerse 110 kilometre uzunluğundaki bu sanat yolculuğunu kaçırmayın.

 

Sanat eserleri bulunan duraklar şu şekilde:

Hallonbergen, Nackrosen, Solna Centrum, Vastra Skogen, Huvudsta, Sundbybergs Centrum, Rissne, Kungstragarden, T-Centralen, Odenplan, Thorhildsplan, Blacekeberg, Bagarmossen, Skarpnack, Gardet, Alby, Mörby Centrum, Stadion, Södra, Universitet, Midsommarkransen, Axelsberg, Radhuset, Akalla, Tekniska Högskolan.

Şenol Güneş: Dört maçın en önemlisi Arnavutluk kar

Uzun süreli ağız gargarası kullanımı mantara sebep

Temmuz 2019 kayıtlara geçen en sıcak ay oldu

Türkler Avrupa'da en çok Almanya'dan vatandaşlık a

En iyi savunma oyuncuları 4 numarayı giyiyor