27 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ nedİr?

EKONOMİ
Typography

Nasıl katılabilirsiniz?
Bugünkü yaşam standardınızı sürdürebileceğiniz, ekonomik kaygılardan uzak, rahat ve mutlu bir emeklilik dönemi yaşamak istemez misiniz? Bu soruya cevabınız kuşkusuz evettir. Peki bireysel emeklilik üyesi misiniz? Eğer cevabınız hayırsa, geç kalıyor olabilirsiniz.

Türkiye dışında yaşamını sürdürdüğü halde, emekliliğinizi her nerede yaşamak istiyor olsanız bile “emekliliğinizi planlamak” mümkün. Bireysel emeklilik sistemine (BES) katılarak, düzenli gelir elde ettiğiniz bugünlerde, geleceğiniz için küçük birikimler ayırarak, o hayalini kurduğunuz emekliliğe ulaşabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Katılabilir?
18 yaşını doldurmuş herkes katılabilir. Hangi meslekten olduğunuz, SGK üyesi olup olmamanız hiç fark etmez.

Bireysel Emeklilik Sistemine Ne Zaman Katılabilinir?
Hemen şimdi katılabilirsiniz. Evet, gelir durumunuz, çalışma şekliniz ne olursa olsun, bireysel emekliliğe henüz üye olmadıysanız, başlamanız için en doğru zaman hemen şu andır. Henüz bir öğrenci, ya da çalışma hayatına yeni atılmış ve "emekliliğe daha çok var" diyenlerden olsanız dahi bugünden birikim yaparak geleceğinize yön vermek en doğrusu. Geleceğinize ne kadar erken yatırım yapmaya başlarsanız, kazancınız da o kadar fazla olur.

Nasıl Emekli Olabilirsiniz?
Bireysel Emeklilik Sisteminde emekli olmak için, ilk giriş tarihinizden itibaren 10 yıl süreyle sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşınızı tamamlamanız gerekir. Emekli olabilmeniz için 10 yıl süreyle sistemde kalmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız yeterlidir.
Emekliliğe hak kazandıktan sonra toplu para alabilir, programlı ödeme ya da yıllık gelir sigortası seçeneklerinden birini seçebilir veya hesabınızdaki tutarı bu seçenekler arasında paylaştırabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sisteminin En Önemli Avantajı Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi, başka hiçbir yatırım aracında bulunmayan devlet katkısı avantajına sahiptir. Sisteme yapacağınız ödemeler üzerinden %25 oranında devlet katkısı alırsınız. Yani her 100 TL'lik ödemeniz için 25 TL devlet katkısı kazanırsınız.
Bir katılımcıya ödenebilecek devlet katkısının, yıllık brüt asgari ücretin %25'i ile sınırlı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Saygılarımla,
Erdoğan Çelebi