27 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

E-Spor nedir?

SPOR
Typography

Bugünlerde en çok duyduğumuz kelimelerin başında "E-spor" geliyor. Dünyayı kasıp kavuran E-spor fırtınası Türkiye'de artık oldukça popüler. Dev markalar E-spor takımı kuruyor ya da büyük kulüplere sponsor oluyor. Çok merak edilen Espor'u sizler için ele aldık.

E-spor nedir?

E-spor hayatımıza yeni yeni girmeye başlamış olan bir kavram. Tüm dünyayı sarmış ve geniş oyuncu kitlelerine ulaşmış bilgisayar ve konsol oyunlarında, oyuncular arasında düzenlenen ligler, turnuvalar ve yarışmalar E-spor olarak nitelendiriliyor.

E-spor ekosistemindeki aktörler aşağıdaki şekildedir;

  •         Oyun Şirketleri
  •         Yarışmalar
  •         Takımlar
  •         Platformlar
  •         Oyuncular
  •         Markalar
  •         Hayran Kitlesi

 

Oyun Şirketleri:

Oyun şirketleri, dijital oyunları ortaya çıkarır ve dağıtımını yaparlar. Ana gelir kaynakları, oyun satışları ve indirilebilir içerik satışıdır.

Yarışmalar:

Etkinlik organizatörleri tarafından düzenlenen ve ev sahipliği yapılan turnuvalar ve ligler e-spor’un yarışma ortamlarıdır.

 

Takımlar:

Farklı branşlarda farklı ekipler kurarak oyuncularını birleşik bir marka altında toplamış kuruluşlardır. Bir e-spor takımının birkaç oyunda mücadele vermesi mümkündür.



Platformlar:

Yayın ağları ve sosyal medya platformları gibi yayın akışı sağlayan platformlardır. En büyük platform “Twitch”tir. Youtube Gaming, Facebook, Mixer diğer popüler platformlardır.

Oyuncular:

Profesyonel e-spor oyuncuları geleneksel sporcular gibi ciddi bir antrenman programına sahiptir.

 

Markalar:

Ekosistemin sponsorları da denilebilir. Takımlara, liglere, oyunculara, donanımlara sponsorluk gibi kendi içinde endemik (oyuncuların kullandığı ürünler) ve endemik olmayan (takımlara, oyunculara yardımcı ürünler) şeklinde ayrılır.

Hayran Kitlesi:

Hayran kitlesini Canlı, platform, çevrimiçi gibi e-spor izleyenler oluşturuyor. E-spor seyircisinin geneli erkek, eğitimli ve yüksek gelir düzeyine sahip kişilerden oluşmaktadır.

 

E-SPOR MARKET BÜYÜKLÜĞÜ

Düzenlenen turnuva ve organizasyonlarda ödül tutarları, final maçları için kesilen seyirci biletlerinden ve yayın haklarından elde edilen gelirler her geçen yıl artıyor.