28 Mar 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Balkonunuzu Şehirde Bir Vahaya Dönüştürün: Balkon Bahçeciliği Nedir?

KÜLTÜR & SANAT
Typography

Hızlı hayatlar yaşadığımız bu devirde maalesef bir çoğumuzun bağ, bahçe işleriyle uğraşmaya, ne kadar hayal etsek de hem vakti hem de imkânı olmayabilir. Ancak çok uzaklara gitmeden, bir tarla sahibi olmadan da kendi evinizin balkonunda yeşilin huzurunu bulabileceğinizi biliyor muydunuz? Bunun için yapmanız gereken şey balkon bahçeciliğine başlamak!

Bu yazımızda sizlere balkonunuzu veya küçük de olsa terasınızı nasıl bir şehir bahçesine dönüştürebileceğinize, belki de kendi yetiştirdiğiniz domates, biber ve limon gibi sebzelerin tadına bakma keyfine varabileceğinize veya sadece baktıkça içinizin açılacağı bir süs bahçesi yapabileceğinize dair ip uçları vereceğiz.

Önce Planlayalım

Heveslerin kaçmaması için önce alanın kullanımını planlamanız faydalı olacaktır. Öncelikle minik bahçenizi yapmayı düşündüğünüz balkonunuz depo görevi gören bir haldeyse buradaki eşyalardan kurtulun. Daha sonra balkonunuzun yönünü belirleyip ne kadar ışık aldığının, hatta günün hangi saatinde nerelere ışık geldiğini not edin. Çünkü balkonunuzda yetiştireceğiniz bitkilerin türlerini ve yerlerini bu detay belirleyecek. Bunu yapmazsanız yanlış bir yerde yanlış bitki yetiştirmeye çalışır, emeğinizi boşa harcamış olursunuz. Planlama kısmında balkonun boyutlarını bilmek ve hali hazırda sahip olduğunuz mobilya, kutu ve saksıları nasıl değerlendirebileceğinizi düşünün.

Bütçe Belirleyelim

Planların ve bu iş için evde bulunan malzemeleri ve eşyaları ortaya çıkarmanın ardından bir bütçe belirleyin. Yeni başlayacağınız bu iş için ne kadar bir bütçe ayırmanız mantıklı veya bu iş gerçekten sandığınız kadar pahalı ve zahmetli mi? Ne istediğinizi bilirseniz hiç de değil! Başlamak için birkaç saksı ve biraz torf bile yeterli olabilir.

Bitkileri Seçelim

Planlamalar esnasında sahip olduğumuz alana nelerin uygun olabileceğini belirledik. Şimdi sırada bu alana uygun görmeyi ve büyütmeyi tercih ettiğiniz çiçekler, bitkiler veya sarmaşıkları düşünmek var! Süs bitkileri ve çiçeklerden başlamak hiç deneyimi olmayanlar için daha kolay olabilir. Meyvesi ya da kendisi yenebilir bitkiler, çoğunlukla yarı gölge alanları severler. Bu sebeple önce yetiştirmeye başladığınız güneş sever süs bitkilerinizi yemeklik ürünleriniz, zararlı ışınlardan koruyan bir nevi şemsiye olarak kullanabilirsiniz. Nane, fesleğen, biberiye gibi baharat türlerini yetiştirmek başlangıç için en kolay ve ideal bitkilerdir. Domates, biber, biber, patlıcan, pek çok yeşil yapraklı sebzeler ve tüm otlar iyi bir şekilde saksılarda gelişir. Tadını sevdiğiniz bir domatesin çekirdeğini saklamak, bir sonraki dikim dönemi için güzel bir hazırlık olabilir.

Alanımızı Verimli Kullanalım

Tırmanır bitkiler ve sarmaşıklar dar ve dikey alanlarda rahatlıkla yetişirken, daha fazla alanı olanlar süs çalılarını tercih edebilir. Genelde yatay alanın çoğunu kullanmayan küçük bitkiler balkonlarda önemli bir yere sahiptir. Aynı şekilde balkon bahçenizi düzenlerken bitkileri ahşap sandık ve kutulara, beton saksılara koyup, birbirinin üzerine asma bahçeler gibi uzanacak dikey bir sistem de oluşturabilirsiniz. Evde fazla olan, nereye koyacağınızı bilemediğiniz bir sandalyeyi de bitkiler için yüksek bir sergileme ünitesi ya da basitçe yan sehpa olarak değerlendirebilirsiniz. Hasır sepetler, emaye ve pişmiş topraktan kaplar, balkonunuzda gerekli doku çeşitliğini sağlayacak ve görsel bir çeşitlilik oluşturacaktır.

Doğru Torf, Toprak Seçimi

Bitkilerinizin gelişimi için mevcut alan normal bir bahçeden daha azdır, bu nedenle bitkinin büyümesini optimize etmek için çok kaliteli bir toprak, torf karışımına sahip olduğunuzdan emin olun. Torf lifli yapısı sayesinde bitki köklerinin için önemli bir organik toprak düzenleyicisidir. Torf kullanımın yanında gübre kullanmayı da unutmayın.

Yeterli ve Doğru Sulama

Güney veya Batıya bakan bir alanınız varsa veya balkonunuz rüzgarlıysa, sıcak iklimli bir yerde yaşıyorsanız bitkileriniz daha sık suya ihtiyaç duyar. Ancak bitkilerinizi fazla sulayıp çürümelerine yol açmamak da önemlidir. Gereksiz yere su vermediğinizden emin olmak için yüzey tabakasının altındaki toprağın nem oranını kontrol edin. Parmağınızı 4-5 cm derinliğe batırın ve toprağı yalnızca kuru veya yarı kuru bulduğunuzda su verin. Belli bir süre evden uzak olacaksanız aile bireylerinizden veya güvendiğiniz bir komşunuzdan bitkilerinizi sulamasını isteyin veya saksılarınız için otomatik sulama sistemi kurmak da bir tercih olabilir.

Güvenliğe Önem Verelim

Bir diğer önemli nokta da balkon bahçenizin sizin ve etrafınızdakiler açısından güvenliği. Saksılarınızı balkon korkuluğuna asmanız gerekiyorsa ilk önce aşağıya düşmeyeceğinden emin olun. Planlarınızı yaparken oluşabilecek negatif durumları (çarpma, rüzgâr vs.) göz önünde bulundurun. Balkonunuzda keyif yaparken üstünüze yıkılıveren bir saksı, aşağıya düşen bir bitki istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Bütün bu adımları uyguladıktan sonra balkonunuzu veya terasınızı bir yeşil köşeye dönüştürmeye hazırsınız. Biz her zaman doğanın içinde olamasak da doğayı balkonumuza getirebilir, şehrin karmaşası ve gürültüsü içinde kendimize ve taşıyacak polen arayan arılara güzel bir alan oluşturabiliriz. Gördüğünüz gibi bunun için ihtiyacımız olanlar küçük bir balkon, yeterli istek, bir tutam bilgi ve bolca hayal gücü...













Kaynakça: http://biliglig.com/balkon-bahcesi

https://www.cnnturk.com/yasam/keyifli-bir-balkon-bahcesi-yaratmanin-7-sihirli-adimi

https://www.yesilist.com/yeni-baslayanlar-icin-balkon-bahceciligi/

BİR MASAL DİYARI: MARDİN

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Almanya'da bir Türk'e şiddet uyguladığı öne sürüle

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE