18 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Resim Tarihine Damga Vuran Türk Ressamlar

KÜLTÜR & SANAT
Typography

Ressamın en ünlü tablosu şu anda Suna ve İnan Kıraç Vakfı bünyesinde İstanbul’daki Pera Müzesi’nde ziyaret edebileceğiniz Kaplumbağa Terbiyecisi isimli eseri. Tablo üzerine birçok eleştirmen, sanat yorumcusu ve tarihçi yıllar boyu farklı yorumlar getirdi. Kimi yorumlar, tablonun geri kalmış bir toplumu çağdaş düzeye getirmeye çalışan aydın bir kişinin çabasını anlattığını ve bu yönüyle kaplumbağaları terbiye eden kişinin Osman Hamdi Bey olduğunu öne sürer. Eşsiz bir hayal gücünü resme olan yeteneği ve eğitimiyle birleştiren Osman Hamdi Bey, seneler sürecek bir ölümsüzlüğe kavuşmayı başarmıştır.

 

İbrahim Çallı

Bir başka resim dehası olan İbrahim Çallı, 1914 kuşağı Türk ressamlarının en önemli figürünü oluşturur. Hatta kimileri tarafından Çallı Dönemi olarak adlandırılır. Dönemin Avrupa resim uygulamalarında görülen izlenimcilik anlayışını benimseyen Çallı, bunu kopyalamayıp kendi yorumuyla yeniden yaratır. En ünlü tablolarından biri olan Üsküdar’da tüm renkleri ustalıkla kullanır ve hayal dünyasını eşsizce yansıtır.



Şeker Ahmet Paşa

Daha çok natürmort resimleriyle bilinen Şeker Ahmet Paşa bu alandaki en önemli temsilcilerimizden biri. Harbiye Mektebi’nde eğitim gördükten sonra resme olan yeteneği Sultan Abdülaziz tarafından farkedildi ve Paris’e eğitim için gönderildi. Dünyaca ünlü tablosu Narlar ve Ayvalar, hem perspektif açısından hem de renk kullanımı açısından çığır açar. Şeker Ahmet Paşa, Paris’teki Louvre Müzesi’ne hala hayattayken kabul edilen ilk Türk ressamdır. Resimlerinin büyük bir bölümü bugün İstanbul ve Ankara Resim Heykel Müzeleri Sakıp Sabancı Müzesi ve diğer özel koleksiyonlarda bulunur.

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Terör örgütü yandaşları Almanya'da Türk derneği ve

Türk milletinin şanlı tarihinin dönüm noktası: 30

Berlin'de iki Türk kadına ırkçı saldırı

13 yaşındaki Türk piyanist birincilik ödülü kazand