19 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Amsterdam’da Görmeniz Gereken 5 Müze

KÜLTÜR & SANAT
Typography

Avrupa’nın en güzel ve en eski şehirlerinden Amsterdam her sene milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor. Şehrin sanat ve tarihle olan yakın ilişkisi ise sayısız müze ve galerilerinde kendini gösteriyor. Bu yazımızda, Amsterdam’a gittiğinizde görmeden dönmemeniz gereken beş müzeyle ilgili kısa bilgileri derledik.

1-Rijksmuseum

Sadece Amsterdam’ın değil Hollanda’nın en değerli sanat eserlerinin sergilendiği Rijksmuseum (Ulusal Müze) her yıl 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor. 1885 yılında mevcut binasına taşınmadan önce birkaç kez taşınan müzenin şimdiki binası mimar Petrus J.H. Cuypers tarafından tasarlanmış. Dışı bile insanı kendine hayran bırakan müze binasının içinde ise en ünlü Hollandalı ressamlardan Rembrandt’ın Gece Devriyesi tablosu ve Vermeer, van Dyck ve Jan Steen gibi Hollanda Altın Çağı ressamlarının eşsiz tabloları bulunuyor. Hollanda kültürünü yansıtan çizimler, vazolar, heykeller ve ayrıca Uzak Doğudan sanat eserlerini de bu müzede görmek mümkün. Müzede aynı zamanda antik kitapların bulunduğu Araştırma Kütüphanesi kısmı da halkın ziyaretine açık. Devasa bir koleksiyona ev sahipliği yapan Rijksmuseum 2003-2013 yılları arasında büyük bir tadilat geçirerek yenilenen ve modern yüzüyle tekrar ziyarete açıldı.

2-Van Gogh Müzesi

Müzeler Meydanı’nın bir diğer incisi ise dünyanın en büyük Van Gogh koleksiyonunu sergileyen Van Gogh müzesi. 1973 yılında açılan bu müze bugün aynı zamanda dört katlı bir kültürel tesis. İnsana ilham veren atmosferiyle bu müze cuma geceleri çeşitli canlı müzik ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Van Gogh’un özel hayatını ve ruh halini yansıtan mektuplaşmalarından, sanatçı kişiliğinin gelişimini gözler önüne seren 200’den fazla tablo ve 500’den fazla çizim burada kronolojik sırayla görülebilir. Müzede aynı zamanda Van Gogh’un çağdaşı olan bazı ressamların, arkadaşlarının ve Van Gogh’tan sonra yaşamış ve ondan etkilenmiş ressamların da eserleri mevcut.

3-Stedelijk Müzesi

Stedelijk Müzesi 1970’lerden beri Amsterdam’ın en büyük koleksiyonuna sahip modern sanat müzesi. Mimarisinden dolayı “Küvet” olarak da anılan müzede Matisse, Picasso, Malevich, Jackson Pollock ve Andy Warhol gibi isimlerin eserlerinin yanı sıra mükemmel bir Hollanda fotoğrafları koleksiyonu bulunuyor. 1950’lerden beri Avrupa ve Amerika’nın tasarım, moda ve mobilya trendlerini yansıtan eserleri de burada görmek mümkün. Her zaman aile dostu atölyelere ve interaktif etkinliklere rast gelmenin mümkün olduğu bu müzede herkesin ilgisini çekecek bir deneyim yaşamak garanti.

4-Hermitage Müzesi

Amsterdam’daki Hermitage Müzesi, sergileri ve kuruluşuyla Saint Petersburgtaki Hermitage müzesine bağlıdır. Müze bugün Amstel nehrinin kıyısında eskiden yaşlılar evi olarak kullanılan bir binadadır. Bu bina inşa edildiği zamandan beri 102 metrelik ön cephesiyle kanal kıyısında ihtişamını sergilemekte. Hermitage müzesinin senede iki kez değişen geçici sergileri olduğundan her ziyaretinizde yeni bir güzellikle ve sürprizle karşılaşmanız hiç de şaşırtıcı değil. Sergilenen her eser Saint Petersburg’tan kamyonlarla Finlandiya’ya oradan gemiyle Kuzey Almanya’ya sonra da Amsterdam’a getirilir. Sergiler bitince eserler Rusya’ya geri gönderilir. Amsterdam Hermitage Müzesi’nin çalışma salonu kitabınızı okuyup sakin bir öğleden sonra geçirmek için de ideal bir yer.

5-Rembrandt Evi Müzesi

Ünlü ressam Rembrandt’ın 1639-1660 yılları arasında yaşadığı bu ev Dam Meydanı’na 15 dakikalık yürüme mesafesinde Jodenbreestraat caddesinde bulunuyor. Rembrandt’ın en başarılı ve meşhur yıllarını yaşadığı bu ev işe 1911 yılından beri ressamın hayatını ve çalışmalarını sergiliyor. Müze evi titizlikle, orijinaline mümkün olduğu kadar sadık kalınarak 17. yüzyıl tarzı ile dekore edilmiş. Evde Rembrandt’ın kişisel eşyalarından, çizimlerine, heykellerinden 290’dan fazla gravürlerine Rembrandt’ın hayatına ve eserlerine dair ne varsa sergileniyor. Rembrandt Müze Evi’ne 2 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan Zuiderkerk’te Rembrandt’ın üç çocuğu ve bir öğrencisinin mezarları bulunuyor. Rembrandt Müze Evine bir ziyaret sizi hem bu ünlü ressamın günlük hayatıyla hem de 17.yüzyıl’ın Amsterdam’ına bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

 

Kaynakça: https://www.amsterdam.info/

http://www.worldcitiescultureforum.com/data/total-number-of-museums