29 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

EVLENDİLER VE SONSUZA KADAR MUTLU (MU) YAŞADILAR…?

PSİKOLOJİ
Typography

 

Hayatta herkes mutlu olmak ister. Hiç kimse evlilik hayatına boşanma düşüncesiyle başlamaz. Ancak bazı durumlar çiftleri boşanma düşüncesiyle karşı karşıya getirebilir. Son dönemlerde boşanma olgusu bir çok devletin ortak problemi haline gelmiş durumda çünkü sağlam bir toplum için düzgün bir aile yapısı son derece önemli. Ancak araştırma sonuçları gösteriyor ki çağımızda boşanma oranları giderek artıyor.

Mikrozensus’un araştırmasına göre, Almanya’daki Türkler arasında da boşanma oranı 5.3 ‘e çıkmış durumda (Sabah avrupa, 5 Temmuz 2015).

Gençler çok büyük hayallerle, heyecanla, hatta görkemli düğünlerle, hızla evlilik yoluna adım atarken, bir süre sonra hayal kırıklıkları ile bu süreci noktalama aşamasına gelebiliyorlar.

Hiç kavga gürültü olmayan, problem yaşamayan bir aile olabilir mi?

Tabiiki hayır... Evlilik ilişkisi içinde çatışmalar doğal ve beklenen durumlardır. İlişkiye zarar veren şey çiftlerin anlaşamaması, çatışma yaşamaları değil bir anlaşmazlık yaşadıklarında bunu nasıl çözeceklerini bilememeleri, çatışma esnasında asıl problemden uzaklaşmaları, karşısındakini incitici, intikam, hırs, saldrı gibi olumsuz davranışlar sergilemeleridir.Yani çiftlerin evlilik ilişkisinin yolunda gitmesini sağlayan faktör çatışma yaşamıyor olmaları değil, yaşadıkları çatışmaları çözebilecek beceriye sahip olmalarıdır. Bundan dolayı evlenecek kişilerin evlenmeden önce partnerlerini iyi tanımaları, iletişim becerileri ve çatışma çözüm becerilerini öğrenmeleri, ilişkinin geleceğini etkileyen önemli faktörlerdir.

Yaşanan sıkıntılar aile bireylerinde ne gibi etkiler yapar?

Sürekli tartışma ve kavganın olduğu, çözülemeyen çatışmaların yaşandığı bir evlilik ailenin stres seviyesini yükseltir, depresyon, anksiyete bozuklukları, madde kullanımı, cinsel bozukluklar, kalp, tansiyon mide rahatsızlıkları gibi fiziksel rahatsızlıklara neden olabileceği gibi çocuklarda ve ergenlerde davranış problemlerine yol açabilir.Zaman içinde hayal kırıklıkları, incinmişlikler, küskünler sonucu çiftler evlilikten aldıkları doyumu yitirebilirler ve birbirlerine olan güven ve bağlılıkları azalabilir.

Kişiler birbirini tanımadan, hayatla ilgili görüşlerini, beklentilerini paylaşmadan ve var olan sıkıntıları evlendikten sonra düzelir düşüncesiyle çözüme kavuşturmadan evliliğe giriştiğinde sorunlar artarak devam edebilir ve bireyler büyük hayal kırıklıkları yaşayabilirler.

Ne yapmalı?

Boşanma insanların hayatlarını baştan sona etkileyen, oldukça travmatik bir olaydır .Bundan dolayı evlenmeden önce ya da evlilik sürecinde ilişki bu aşamaya gelmeden bireylerin bilinçlenmesi, birbirleriyle doğru iletişim kurmayı , sorunları zamanında ve birlikte nasıl çözeceklerini, evlilikte rol paylaşımını, ebeveynlik becerilerini, bütçe idaresini ve cinsel yaşamı kısaca birlikte yaşamayı öğrenmeleri evliliğin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için son derece önemlidir. Bu amaçla bir aile danışmanından yardım alınabilir ya da evliliğe hazırlık eğitimlerine katılınabilir.

Boşanma evresine gelmiş bir evlilikte maalesef eşler birbirinden ve hatta ailelerinden hiç duyulmaması gereken sözleri duymuş, söylenmemesi gereken sözleri söylemiş, birbirlerine olan saygı ve sevgisini yitirmiş oluyorlar. Bu noktadan sonra evliliğin mutlu ve doyurucu bir süreç olmasını beklemek doğru olmamaktadır. Ancak ne olursa olsun çiftlerin mutlaka bir aile danışmanı ile görüşmeleri ,kendilerinde farkındalık ve davranış değişikliği sağlayabilir. Çiftler boşanmaktan vazgeçip evliliklerini sürdürme kararı alabileceği gibi, ayrılma konusunda fikirleri değişmese de bu süreci en az zararla nasıl yönetebileceklerini, çocukların bu süreçte ve sonrasında problem yaşamaması için neler yapabileceklerini öğrenebilirler.

Hatice AKKAN

Karlsruhe Eğitim Ataşeliği Uzman Psikolojik Danışmanı

 

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE

Terör örgütü yandaşları Almanya'da Türk derneği ve

Almanya'da 2030'a kadar 200 bin sağlık personeline

'Şehir hayatı ve gurbet bizi çok yordu'

Fortuna Düsseldorf Kenan Karaman ve Kaan Ayhan ile