29 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Teknolojik Hayatlar

PSİKOLOJİ
Typography

CEP TELEFONLARI

Cep telefonları taşınabilir bilgi iletişim sistemleri olmasından dolayı, denetimi en zor medya araçlarıdır. Bizler çocukların cep telefonu kullanımında temelde 4 ilkeden bahsedebiliriz.

  • İhtiyaç eksenli kullanım,
  • denetimli serbestlik,
  • sınır içinde kalmak
  • güvenlik ilkelerine uymak

Cep telefonlarının okul öncesi çocuklara kullandırılması çok doğru değildir. ileri yaşlarda da çocuğa tamamen yasak koymak yerine belli sınırlar içerisinde cep telefonu kullanmasına izin verilebilir.

Cep telefonu kullanımı konusunda çocukla birlikte açık ve net kurallar belirlenmelidir.

Cep telefonu alırken çocuklar için üretilen modeller tercih edilebilir. Bu tür cep telefonlarının fonksiyonları genellikle sınırlıdır ve böylece daha az tehlike barındırırlar.

Çocuk için bir cep telefonu alma kararı verildiğinde onunla telefon konuşmalarının, mesajların ve İnternet kullanımının ,masrafları, cep telefonunu kullanabileceği ve kullanamyacağı yerler konuşulmalıdır. Çocuğa ya sınırları belirlenmiş bir kontörlü hat alınmalı ya da kullanabileceği sabit bir tutar kararlaştırılmalıdır.

Medyasız yer ve zamanlar belirlenebilir. Çocuklarla bu zamanlar ve alanlar içinde cep telefonlarından uzak kalınması konusunda anlaşma sağlanabilir.

Cep telefonlarında bulunan oyunlar, resim, video çekme/oynatma özellikleri, cep telefonlarını eğlenceli yapsa da cep telefonları oyuncak değildir. 

Rahatsız oldukları durumda, korkutucu mesajlar, çağrılar aldıklarında bunları anne babalarına bildirmelerinin gerekliliği çocuklara anlatılmalıdır. Anne baba ile açık iletişim ve paylaşımın olması çocukları koruma açısından çok önemlidir.

Kişilerin özel hayatlarına dair izinsiz çekilmiş görüntüler, şiddet ve cinsel içerikli videolar konusunda çocuklarla konuşulmalı, kişilerin özel hayatlarını onların izni ve haberi olmadan, kayıt alıp başkalarıyla paylaşmanın ahlaken doğru olmadığı gibi ve kanunen de suç olduğu anlatılmalıdır.ü

Hatice Akkan
Uzm. Psikolojik Danışman



Baden Haber / Freiburg