27 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

II. Bayezid: Sekizinci Osmanlı Padişahı Kimdir?

TARİH
Typography
  1. Bayezid, mecbur olmadıkça savaştan kaçınması ve merkezi gücü korumak için İstanbul’dan ayrılmamayı tercih etmesiyle tanındı. Ayrıca kendinden önceki birçok padişah gibi şiir yazmaya meraklıydı. Adlî mahlasıyla Türkçe ve Farsça şiirler yazdı. Kendisi hat sanatında da yetenekliydi. Fatih Sultan Mehmet’in en büyük oğlu olan II. Bayezid’in hayatı ve padişahlık döneminde Osmanlı Devleti’nin durumuyla ilgili daha detaylı bilgileri sizin için bu yazımızda derledik.

Şehzade Bayezid’in Gençliği

1448 yılında Dimetoka’da doğan Şehzade Bayezid 7 yaşında iken Amasya’ya sancak beyliğine gönderildi. Burası Selçuklular devrinden beri önemli bir ilim ve kültür merkezi olarak bilinirdi ve birçok şehzade eğitim görmek için buraya gelirdi. II. Bayezid da eğitimi dahilinde Arapça, Farsça, Çağatay lehçesi ve Uygur alfabesi öğrendi. İslam ilimlerinin yanı sıra, matematik ve felsefe tahsili de yaptı.

Tahta Geçmesi ve Çalkantılı Padişahlık Dönemi

Fatih Sultan Mehmet’in 1481 yılındaki zamansız ölümü üzerine II. Bayezid yeniçerilerin ve devlet adamlarının desteğiyle yaşça büyük varis olarak tahta çıktı. Ancak kardeşi Cem Sultan da tahtta hak iddia edip Bursa’ya gidip kendi padişahlığını ilan edince Osmanlı Devleti bir iç karışıklığa sürüklendi. Cem Sultan, II. Bayezid’in ordusuna açtığı savaşı kaybedince Memlük Devleti’ne sığındı ve Mısır’a kaçtı. Ardından Rodos şövalyeleri tarafından tutsak edilip daha sonra Fransa’ya yollanan Cem Sultan, II. Bayezid’e karşı bir koz olarak kullanıldı. Cem Sultan’ın 1495 yılında zehirlenip ölmesiyle II. Bayezid daha fazla taviz vermek zorunda kalmadı. Osmanlı Devleti’nde bir iç çekişme olarak başlayan bu olay, sonunda bir dış meseleye dönüşerek II. Bayezid’in Memlük Devleti, Venedikliler ve Macarlarla savaşa girmesine yol açtı.

Tahttan İnmesi ve Geride Bıraktıkları

Her ne kadar savaşlardan kaçınmak istediyse de hayatı mücadelelerle geçen II. Bayezid tahtta 30 yıl kaldıktan sonra yine başta kendisini destekleyen yeniçerilerin baskısıyla 1512 yılında tahttan çekilmek zorunda kaldı. Doğum yeri Dimetoka’ya gitmek üzere İstanbul’dan ayrılan Bayezid, Çorlu yakınlarında, 1512 yılında hayatını kaybetti. Ölüm sebebi tam bilinmese de zehirlenmiş olabileceğini iddia edenler olmuştur. Naaşı, İstanbul’da, bugün kendi adıyla anılan Beyazıt Meydanı’nda yaptırmış olduğu camiinin yanına gömüldü ve daha sonraki yıllarda içine bir türbe yapıldı.

  1. Bayezid Osmanlı tarihçiliğinin ilk büyük eserini yazdırdı, Bursa’daki meşhur Koza Han ve başka birçok eser yaptırdı. Avrupa’da devam eden Rönesans devrine kayıtsız kalmayan Sultan Bayezid, Leonardo Da Vinci ile mektuplaşmıştır. Da Vinci, Haliç ve Boğaz üzerinde birer köprü yapmaya hazır olduğunu bildirmiş, fakat bu düşünceler gerçekleşememiştir.

Kaynakça: Turan, Şerafettin, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, cilt 5, 1992

https://www.yazilibilgi.com/2015/02/ii-bayezid-hayat-ksaca-biyografisi.html

http://www.ttk.gov.tr/tarihveegitim/osmanli-padisahlari/