23 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlanıyor

TÜRKİYE
Typography

ANKARA

Hak-İş İstanbul İl Başkanlığı korteji, Gümüşsuyu Caddesi'nden "Yaşasın 1 Mayıs İşçilerin Bayramı", "Hak-İş burada 1 Mayıs kutluyor", "Yaşasın özgürlük mücadelemiz", "Hak-İş nerede özgürlük orada", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atarak Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Katılımcılar, 41 yıl önce hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyan grup, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.

İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, burada yaptığı açıklamada, Hak-İş olarak 2007 yılında örgütlenme sürecini başlattıkları taşeron işçilerin kadro mücadelesi için sendikal örgütlülüğünü sağlamak gerektiğini ortaya koyduklarını ve taşeron şirketlerde çalışan tüm emekçilerin kadro mücadelesini fiilen başlattıklarını hatırlattı.

Bir milyona yakın taşeron emekçinin kadrolu olduğunu, geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatıldığını ifade eden Şişman, "Kadroya geçemeyen bütün taşeron işçilerimizin haklarını elde etmesi ve sorunlarının çözümü yolunda mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Hükümetimiz, 1 milyona yakın kamu işçisini kadroya almakla, 'Kapitalizme karşı devlet küçülmelidir.' diyenlere karşı büyük bir meydan okuma gerçekleştirmiştir." diye konuştu.

"Daha müreffeh, tam demokratik bir Türkiye için alanlardayız"

Hakları, özgürlükleri, demokrasi, insanca hayat, adil bir dünya düzeninin temeli olacak özgürlükçü, katılımcı, sivil ve demokratik yeni Türkiye için birlikte olduklarını dile getiren Şişman, sözlerine şöyle devam etti:

"OHAL'in tekrar uzatılmasının nedenlerinin ortadan kaldırılması, daha müreffeh, tam demokratik bir Türkiye, ülkemizin geleceği için alanlardayız. Sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, kuralsızlaştırmaya, yeni özelleştirmelere, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya, insan onuruna yakışmayan her türlü işe, her türlü davranışa 'hayır' diyoruz. İş kazalarının sona erdirilmesini, iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılmasını, sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulmasını istiyoruz. Kıdem tazminatı hakkımızın güçlendirilmesini, işsizlikle daha etkin mücadele edilmesini istiyoruz."

Açıklamanın ardından katılımcılar, Taksim Meydanı'ndan ayrıldı.

Bu arada, Beşiktaş'tan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim'e çıkmak isteyen Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyesi bir grup gözaltına alındı.

SİME-SEN ve SAHİM-SEN üyeleri Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı

Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TBMM'de görev yapan devlet memurları tarafından kurulan Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) ile Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakarak kutladı.

Gümüşsuyu'nda bir araya gelen sendika üyeleri, "Memuruz haklıyız, kazanacağız", "Askere zam, memura zam", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atarak Kazancı Yokuşu'na yürüdü. Buraya karanfil bırakan katılımcılar, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andı.

Gruptakiler buradan Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geçti. Anıta kırmızı beyaz karanfillerle "1 Mayıs" yazılı çelengi bırakan katılımcılar, saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı söyledi.

SİME-SEN İstanbul Şube Başkanı Mustafa Çelik, burada yaptığı basın açıklamasında, 1 Mayıs'ın siyasi hesaplaşma, çatışma, kavga günü olmadığını belirterek, "Bugün biz devlet memurlarının sorunlarının gündeme taşındığı ve çözümlerin bulunduğu gün olmalıdır. Bunun aksini yapanlar, çalışanlara ve çalışanların kurmuş olduğu sendikal örgütlenmeye en büyük darbeyi vuranlardır." şeklinde konuştu.

Türk-İş üyelerinden Kazancı Yokuşu'nda anma

Türk-İş üyesi bir grup, ellerinde kurum flamaları ve 1 Mayıs için hazırlanan çelenkle sloganlar atarak Gümüşsuyu'ndan Taksim Meydanı'na yürüdü.

Daha sonra Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan grup, saygı duruşunda bulunarak 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andı.

Burada kısa bir açıklama yapan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve KOOP-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar, katliamın üzerinden 41 yıl geçtiğini ama hayatını kaybedenlerin unutulmadığını söyledi.

Maltepe'deki miting alanında son hazırlıklar tamamlandı

DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği (TBB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde Maltepe'deki miting alanında düzenlenecek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması için alana gelecek gruplar, belirlenen noktalarda toplanmaya başladı. 

Maltepe'deki etkinlik alanında düzenlenecek miting için vatandaşlar, Turgut Özal Sahil Bulvarı Kartal-Cevizli, Feyzullah Caddesi ve Turgut Özal Sahil Bulvarı İdealtepe'de, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından önceden belirlenen hareket alanlarında bir araya geldi. 

Miting alanına ulaşmak için toplanma alanlarına gelen vatandaşlar, polis tarafından oluşturulan kontrol noktalarından geçirilerek içeri alındı. 

Kontrol alanlarında polis ekiplerince, bazı pankartlarda kullanılan sopalar söküldü ve toplanma alanının dışına çıkarıldı. Ayrıca toplanma alanlarında yürüyüş saatini bekleyen bazı vatandaşların da halay çektiği görüldü. 

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede, helikopterle de denetim yapılıyor. 

Öte yandan, Gülsuyu metrosu önünde, DİSK'e bağlı bazı sendika üyelerinin toplanması üzerine, polis önlem aldı. Sloganlar atan grup, bir süre sonra şarkılar eşliğinde miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

CHP'liler miting alanına yürüdü 

CHP İstanbul İl Örgütü'ne bağlı bir grup da Kartal Atalar Sahili'nde toplandı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve bazı milletvekillerinin bulunduğu grup, "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açarak, miting alanına yürüdü. 

Ellerinde parti flamaları bulunan ve meşale yakan gruptakiler, alana girmek için bekliyor. 

Ayrıca, aralarında sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu bir grup Maltepe Feyzullah Caddesi'nde, DİSK'e bağlı sendika üyeleri de Maltepe Piri Reis Caddesi'nde toplanarak miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

Seyyar satıcılarda 1 Mayıs bereketi

Maltepe'deki miting alanında güneşli havanın tadını çıkaran vatandaşlar sayesinde seyyar satıcıların da yüzü güldü.

Maltepe'ye gitmek isteyen vatandaşlar, İstanbul'un ilçelerinde belirlenen noktalarda sabah saatlerinde toplandı. Ellerinde çeşitli pankart ve flamalar taşıyan, sloganlar atan katılımcılar, etkinliğin düzenleneceği alanın girişinde, bir süre oturarak güneşli havanın keyfini çıkardı.

Sahil yolunda ve parklarda oturan katılımcılar, birbirleriyle sohbet ederken, su, simit, erik, sandviç, balık-ekmek, mısır ve köfte-ekmek satan seyyar satıcıların da yüzünü güldürdü.

1 Mayıs kutlamalarına aileleriyle katılan bazı çocuklar da yanlarında getirdikleri futbol topu ve balonlarla oynadı.

İstiklal Caddesi esnafında sessiz bekleyiş 

Taksim Meydanı ve civarında devam eden 1 Mayıs kutlamaları dolayısıyla İstiklal Caddesi'nde esnafın sessiz bekleyişi sürüyor. 

Meydandan Tünel'e kadar tüm dükkanların büyük bir bölümü kapalıyken, sabah erken saatlerde iş yerlerini açan esnaf, akşam için hazırlık yapıyor.

Daha önce polis kontrol noktalarından geçerek İstiklal Caddesi'ndeki iş yerlerine giden bölgedeki çalışanlar, dükkanların önünde bekleyişlerini sürdürüyor.

Caddeye açılan tüm sokaklar polis bariyerleriyle kapatılırken, turistler ve esnafın geçişi kontrollü şekilde sağlanıyor.

Polisin özellikle turist ve yaşlılara yardımcı olduğu gözlenirken, Beyoğlu ve civarındaki otellerde kalan turistlere bebekleri ve çantalarıyla polis kontrol noktalarından geçişlerinde de kolaylık gösteriliyor. 

Ancak daha önce polis kontrol noktalarından İstiklal Caddesi'ne giriş yapanların, çıkışlarına ise izin verilmiyor. 

İstiklal Caddesi'nin boş olmasını fırsat bilen vatandaşlar ise fotoğraf çektirerek bu anı değerlendiriyor.

İstanbul'da 52 kişi gözaltına alındı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Beşiktaş ve Beyoğlu'nda 52 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Beşiktaş Meydanı'nda toplanarak slogan atan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyelerine, dağılmaları uyarısında bulundu.

Dağılmaları yönündeki uyarıyı dikkate almayan gruba müdahale eden Çevik Kuvvet polisleri, 50 kişiyi gözaltına aldı. 

Beyoğlu'nda ise Taksim Meydanı'na yürümek isteyen 2 kişiye gözaltı işlemi uygulandı.

Gözaltına alınanlar otobüslerle emniyete götürüldü.

İstanbul'da 26 bin polis görev yapıyor

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'ndaki kutlamalarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için 4 kademeden oluşan güvenlik tedbiri uyguluyor.

AA muhabirinin emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla 8 bini Maltepe, 6 bin 500'ü Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş'ta olmak üzere kent genelinde, 26 bin 174 polis görev yapıyor.

Kentte, 4 polis helikopteri çalışmalara havadan destek verirken, çeşitli noktalara 85 TOMA ve 67 zırhlı araç konuşlandırıldı.

İstanbul emniyeti, 1 Mayıs önlemlerini kentte görev yapan polislerle alırken, gerek duyulması halinde iç hizmetlerde mesai yapan personeli de sahada görevlendirileceğini duyurdu.

Ankara'da 1 Mayıs etkinliği 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla başkentte gerçekleştirilecek etkinliklerde 4 bin 500 polis görev yapacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bazı konfederasyon, sendika ve sivil toplum kuruluşları tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Anadolu Meydanı'nda açık hava toplantısı gerçekleştirilecek.

Etkinliklerin gerçekleştirileceği alanlara çıkan yollar sabah erken saatlerden itibaren trafik ekipleri ile bazı noktalarda da belediye kamyonları tarafından kapatıldı.

Bariyerlerle güvenlik çemberine alınan alanda dedektör köpeklerle patlayıcı madde araması yapıldı.

Etkinlik kapsamında Kazım Karabekir Caddesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yanında toplanan gruplar Anadolu Meydanı'na yürüyecek. 

İlerleyen saatlerde yürüyüşe geçecek gruplar, iki ayrı kontrol noktasında üst aramaları yapılmasının ardından X-ray cihazlarından geçirilerek alanlara alınacak. Poşet, çanta gibi malzemelerle gelen vatandaşlar alanlara alınmayacak.

Yürüyüş ve açık hava toplantısı nedeniyle, etkinlik sona erene kadar Anıt Caddesi (Akdeniz Caddesi kesişimi ile Anadolu Meydanı arası) trafiğe kapatıldı.

Ayrıca açık hava toplantısı sona erene kadar, Kazım Karabekir Caddesi (İstanbul Caddesi kesişimi ile Anadolu Meydanı arası), Hipodrom Caddesi (Mevlana Bulvarı kesişimi ile Gar Kavşağı arası), GMK Bulvarı (Demirtepe Köprüsü kesişimi-Anadolu Meydanı arası), Dögol Caddesi (Beşevler Kavşağı ile Anadolu Meydanı arası), Ulaştırma Kavşağı ile yan varyantları, Anadolu Meydanı ile yan varyantları ve buralara açılan cadde ve sokaklar çift yönlü araç trafiğine kapatıldı.

Akşam saatlerine kadar sürmesi beklenen etkinliklerde, herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için Ankara Emniyet Müdürlüğünün tüm birimlerinden 4 bin 500 polis güvenliği sağlayacak.

Ayrıca etkinlikler nedeniyle polis helikopteri, sürekli uçarak yerdeki birimlerin koordinasyonunu sağlayacak.

Hak-İş'ten Adana İstasyon Meydanı'nda kutlama

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş Konfederasyonunca 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Adana İstasyon Meydanı'nda düzenlenen kutlama programında, tüm emekçilerin gününü kutladı.

Hak-İş olarak 1 Mayıs'ı adına yakışır bir şekilde kutlamak için her yıl farklı bir ilde kutlama programı düzenlediklerini belirten Arslan, 2011 yılında İstanbul Taksim'de, 2012'de Ankara'da, 2013'te Karabük'te, 2014'te Kayseri'de, 2015'te Konya'da, 2016'da Sakarya'da ve geçen yıl ise Erzurum'da 1 Mayıs programı düzenlediklerini anımsattı.

Arslan, "İşçinin eline geçen net ücret, yüksek vergi tarifeleri nedeniyle yıl başından yıl sonuna kadar giderek erimekte. Ağır vergi yükleri emekçinin sırtında çok büyük bir kambur. Bu yüzden ısrarla bir kez daha söylüyoruz ki ücretlerdeki ağır vergi yükü kaldırılmalı." dedi.

"Taşeron işçilere kadro mücadelesini birlikte kazandık." diyen Arslan, "Kamuda çalışan taşeron emekçi kardeşlerimizin kadroları hayırlı olsun. Ayrıca, 5 ay 29 gün çalışan geçici ve mevsimlik işçilerimize de artık 9 ay 29 güne kadar çalışabilme yolu açıldı. 15 yıl önce taşeron işçilerin ne izni ne sözleşmesi ne de hakları vardı. Hak-İş'e inandınız ve güvendiniz. Bizler de güveninizi boşa çıkarmadık. Bu başarı hepimizin başarısı." şeklinde konuştu.

Arslan, "Milletimize zorla dayatılan 12 Eylül Anayasası'ndan bir an evvel kurtulmalıyız. Onun yerine, milletimizin taleplerine cevap verecek sivil, demokratik, çoğulcu, katılımcı bir anayasayı ivedilikle yapmalıyız. Bir kez daha sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü toplumsal mutabakatla hazırlanacak yeni bir anayasa talebimizi haykırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Almanya 1 milyon şarj istasyonu kuracak

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE

Terör örgütü yandaşları Almanya'da Türk derneği ve

'Şehir hayatı ve gurbet bizi çok yordu'

Büyük Zafer'in 97. yıl dönümü kutlanıyor