29 Mar 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

TÜRKİYE
Typography

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın Tarihçesi ve Önemi

Mustafa Kemal Atatürk, beraberindeki 18 kişi ile beraber 9. Ordu Müfettişi olarak Bandırma Vapuruyla İstanbul’dan Samsun’a geldi. 19 Mayıs 1919 ise Samsun’a ayak bastığı gündür, bu yıl 99.’su kutlanan bu olay Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’dan başlayıp diğer birçok Anadolu şehrine gidip kongreler düzenleyerek halkı bilinçlendirmiş ve örgütledi; itilaf devletlerinin Türk yurdunu işgaline karşı başlatılan Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini yaktı.

Samsun stratejik olarak Karadeniz’den Anadolu’ya açılan bir kapı niteliğindeydi ve 1919 yılının mart ayından beri İngiliz işgali altındaydı. İngilizler’in Türk halkının silahlandığı yönündeki şikayetleri üzerine, Osmanlı Devleti bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verdi. Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk’tü. Böyle bir yetkiyle Anadolu’ya gönderilmek, işgal altındaki ülkenin durumuna üzülen Mustafa Kemal için eşsiz bir fırsat oldu. Atatürk, Osmanlı Devleti’nin askeri müfettişi olarak Samsun’a gittiğinde manzara pek de iç açıcı değildi. Samsun halkının işgale karşı kendini savunacak durumu yoktu. Bunun üzerine Atatürk, bir Osmanlı askeri olmaktansa Kurtuluş Savaşı’nı organize eden vatansever bir sivil olmayı yeğledi. Kurtuluş Savaşı kazanıldı ve Türkiye Cumhuriyeti bağımsız bir devlet olarak kuruldu.

19 Mayıs günü aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Çünkü Atatürk, Türk milletini uygar medeniyetler seviyesine taşıyacak kişilerin gençler ve genç fikirli kişiler olduğunu gördü ve ülkenin geleceğini onlara emanet etti. 1981 yılından itibaren ise bu bayram “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını aldı. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı ve sonrasını anlattığı eseri Nutuk, 19 Mayıs günüyle başlar. Ayrıca Atatürk doğum gününü soranlara “19 Mayıs!” yanıtı vermiştir. Yani Türk Milleti’nin yeniden doğmaya adım attığı günü aynı zamanda kendi doğum günü olarak da kabul eder. 19 Mayıs, bütün Türkiye’de ve Türkiye temsilciliklerinde coşkuyla ve minnetle kutlanır.

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE

Terör örgütü yandaşları Almanya'da Türk derneği ve

'Şehir hayatı ve gurbet bizi çok yordu'

Fortuna Düsseldorf Kenan Karaman ve Kaan Ayhan ile

Almanya ve Türkiye yapay zekada buluşacak