29 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Freiburg Münster Kilisesi: Tarihçesi ve Mimari tarihçesi

TARİH
Typography

Freiburg Münster Kilisesi büyük çoğunluğu Gotik stilde yapılmış olan Roma-Katolik Stadtpfarr Kilisesi'ne bağlı bir Roma kilisesidir.

Zähringer Dükü II. Bertold bugünkü Freiburg metropol şehrinin kurucusu olup şehrin bir ticaret ve alışveriş merkezi olmasını teşvik etmek istedi. Gelişen ticaret, bağışlar ve Kara Orman'daki kazançlı gümüş madeni işi sayesinde büyük bir kilisenin inşaası mümkün oldu. Yapı bittiğinde, Freiburg şehri için bir prestij sembolü ve zenginlik göstergesi olacaktı. Bu düşünceyle, gökyüzündeki cennetin yeryüzündeki bir yansıması olacak bu tanrı evinin inşaasına başlandı. Bu kilisenin yapımına daha sonra mezar anıtı aynı kilisede yer alacak olan Zähringen Dükü zamanında MS 1200 tarihinde başlandı. İlerleyen yıllarda yakın civardaki diğer katedral inşaatlarıyla bir yarış ortamı oluştu. Ilk dönemlerde Basel Kilisesi Roma mimari tarzıyla ilgi odağı oldu, daha sonra ise Strassburg Katedrali Gotik tarzıyla ilgiyi üzerine çekti.

Freiburg Kilisesi’nin inşaası 1200 yılından 1513 yılına kadar sürmüş ve ortaya mimari olarak Gotik tarzda bir sanat şaheseri ortaya çıkmıştır. Özellikle kullanılan Schlierberg ve Lorettoberg kumtaşı gibi malzemeler inşaatçıların ve yurttaşların güvenini yansıtır. Zemin çalışmalarında Rheintal derekumu ve çakıltaşları kullanılmıştır. Uzun süren yapım aşamasından dolayı üç değişik inşaat konseptine sahiptir. Bunlar arasında Geç Roma, Yüksek Gotik ve Geç Gotik elementleri yer alır.

Münster Kulesi

Yapıda en çok dikkat çeken yer Münster Kulesi'dir. İnşaasında sürekli daha ileriye gidilmeye çalışılan,  zamanına göre çok yeni bir yapı tarzı denenmiştir. Aynı tarzdan esinlenilerek yapılan diğer kiliselerin hiçbirinde bu kadar başarılı olunamamıştır. En ilgi çeken şey, hiç farkına varılmadan dörtgenden sekizgene geçişte gösterilen ustalıktır.

Tanınmış sanat tarihçisi Jakob Burckhardt verdiği bir dizi konferansta, ''116 Metre yüksekliğindeki kule Basel ve Strassburg ile karşılaştırıldığında, Freiburg yine dünyanın en güzel kulesi olmaya devam edecektir'' demekten kendini alamamıştır.

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE

Terör örgütü yandaşları Almanya'da Türk derneği ve

'Şehir hayatı ve gurbet bizi çok yordu'

Fortuna Düsseldorf Kenan Karaman ve Kaan Ayhan ile

Almanya ve Türkiye yapay zekada buluşacak