29 Mar 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Altın - geleceğe yönelik mi yoksa eskimiş bir yatırım mıdır?

EKONOMİ
Typography

Herkesin er geç ilgilenmesi gereken bir konudur altın. Özellikle de kişinin kendisinin, bir akrabasının veya tanıdığının düğün tarihi yaklaşmış ise. Türk düğünlerinde, evlenen çifte, gelecekleri için güzel bir başlangıç sağlayabilmek adına, para veya altın hediye edilir. Fakat altın itibar edildiği kadar değerli midir? Altına yatırım yapmak mantıklı mıdır? Bu yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

 

Altın nedir?

Altın ham maddesi periyodik sistemde “Au” sembolu ile adlandırılmış olan bir metaldir. Altının parlak sarı rengi ve doğada saf halde bulunabilmesi sayesinde eski çağlarda keşfedilmiştir ve işlenmesi kolaydır.

Bu nedenle, insanlar tarafından işlenen ilk metallerden biri olarak kabul edilir. En eski altın eserler MÖ 4600 ile 4300 tarihleri arasından kalmadır. Altın yüzyıllardır ritüel nesneler ve takıların yanı sıra ödeme aracı olarak da kullanılmıştır.

Altın ne kadar değerlidir?

Değer, talep ile arza bağlı olarak oluşur. Günümüzde toplam altın rezervi dünya çapında 190.000 tondan biraz daha fazladır. Dünyanın en büyük altın rezervleri şu anda ABD’de, Almanya’da, İtalya’da, Fransa’da, Çin’de ve Rusya’da bulunmaktadır. Geçmişte uygulanan „altın para standart sistemi“ bir ülkenin, bastığı paranın karşılığında altın rezervi bulundurmasıdır. Altın rezervlerinin günümüzde bulundurulmasının nedenleri ise, ülkenin kriz zamanlarında ödeme gücüne sahip olduğunu sergilemek ve döviz kurunda meydana gelen değişimlerde ortaya çıkan riskten kaçınmak yani risk tazminatına sahip olmaktır. Piyasada altının değeri dolar üzerinden hesaplandığından dolayı, dolar endeksindeki yükselme altın fiyatında gerileyiş anlamına geliyor. Bu nedenle yatırımcılar altın satışını dolar üzerinden gerçekleşleştirmekte, ancak sonrasında geçerli döviz kuru ile Euro‘ya çevirmektedirler. Altın; mücevherat sektörü, endüstriyel kullanım ve yatırım aracı olarak talep gören bir madendir. Arzı ise madenden çıkarılan altın, geri dönüşüm olarak kullanılan hurda altın işlemleri ve merkez bankalarının altın satışlarından oluşmaktadır. Değerli taş ve madenlerin fiyatlarının hesaplanması ons birim fiyatı ile hesaplanır. Dünya standartlarında 1 ons altın 31,1034768 gramdır. Bir ons altının şu anki değeri yaklaşık 1.290$, yani yaklaşık 1.130€'dur.

 

En büyük altın rezervlerinin, ekonomisi en güçlü ülkelerin elinde olması gerçeği, altına olan talebin ne kadar yüksek olduğunu ve uzun vadede de bir değişiklik göstermeyeceğini ifade etmektedir.



Altına yatırım yapmak ne kadar mantıklıdır?

Tüm alanlarda birçok yatırım fırsatı vardır. Risk tercihlerine göre yatırımcılar riskten kaçınan (risk avers) ve riski sevenler (risk seeking) olarak kategorize edilebilirler. Altın, krizden korunma amaçlı kullanıldığı için riskten kaçınma kategorisinde sınıflandırılmaktadır. Muhtemelen asla tamamen değerini kaybetmeyecektir.

Olası bir döviz krizinden çekinenler, altına yatırım yapmayı düşünebilirler. Buna karşılık altın, dünya çapında birçok şirketin borsa hisselerinden de fazla dalgalanıyor ve uzun vadede bu kazancın yarısını dahi sağlayamıyor.

Altın fiyatı genellikle hisse senedi fiyatlarının zıt yönünde hareket eder. Olası finansal bir krize karşı yatırım yapmak istiyorsanız, altını tercih edebilirsiniz. Birikiminizin % 10'undan fazlasını altına yatırmamalısınız. Bu oran hisse senedi portföyünüzdeki dalgalanmaları hafif bir şekilde dengeleyebilir. Türk kültürü ve altın hediye etme alışkanlığını ele alırken, ülkenin enflasyonunun diğer ülkelere nazaran daha yüksek olduğunu belirtmek gerek.

Dolayısıyla gelin ve damada altın ons ve külçe hediye etmek daha mantıklıdır. Ancak geline bolca hediye edilen, işlenmiş altın bilezikler uluslararası piyasada pek talep görmezler, ve böylece finansal bir zorluğun sebep verdiği satış durumunda yüksek bir değer elde edilemez.

 

Hepinize altın gibi zamanlar dilerim.



Önder Barış Kılıç

B.Sc.VWL

BİR MASAL DİYARI: MARDİN

Yurt dışındaki vatandaşlara yönelik 9 ayda 88 sald

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Almanya'da bir Türk'e şiddet uyguladığı öne sürüle