29 Mar 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

BAHAR YORGUNLUĞU - Psikolog Kutay ÜRKMEN

SAĞLIK
Typography

BAHAR YORGUNLUĞU

İçinde bulunduğumuz şu günlerde sabahları uykudan uyanmakta güçlük mü çekiyorsunuz? İşe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor ve hiç istemeseniz de yüksek kalorili yiyeceklere yönelip, bir çok şeye konsantre olmakta zorlanıyor musunuz? Sakın telaş etmeyin. Çok büyük ihtimalle sebebi “Bahar Yorgunluğu” ’dur. İklim değişikliğine bağlı olarak insanların duygu durumlarında değişiklikler olur. Bunun sebebi bahar aylarında havadaki elektrik yükünün artıyor olmasıdır. Havadaki pozitif ve negatif yüklü iyonların artması insan biyoritminde olumlu ya da olumsuz etkiler yaratır. Pozitif iyonlar insanı daha zinde hissettirirken, negatif iyonların artması insanın kendini daha halsiz hissetmesine ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasında etkili olur.

 

Soğuk iklimlerde örneğin Kuzey Avrupa ülkelerinde (Danimarka, İsveç, Norveç gibi) yaşayan insanlarda depresyon ve bunun sonucu intiharlara sıklıkla rastlanmakta bunun nedeninin aylarca güneşi direkt olarak görmemeleri, havaların kapalı olması ve sonuçta insanların mutsuz olmalarına neden olduğu düşünülmektedir. Bunun tam tersi ise sıcak iklimlerde, özellikle Akdeniz kıyılarında yaşayan insanlarda ortaya çıkmakta, onlar da sürekli güneş ışığına maruz kalarak çabuk parlayabilen, ani tepkiler verebilen, manik atakların daha sık gözlenebildiği insanlar olmaktadır.

 

Bahar yorgunluğu yaşayan kişiler, çoğunlukla bir aylık süreçte yavaş yavaş yavaş toparlanabilmektedir. Bu süreci daha çabuk atlatabilmek için öncelikle uyku düzenine dikkat etmek, akşamları geç saatlere kadar oturmadan sabahları da uyanmak için geç saati beklemeden kalkmak, mümkün olduğu kadar yaşamı gün ışığında devam ettirmek faydalı olacaktır. Alkol alınıyorsa fazla miktarda tüketmekten kaçınmalıdır. Aynı şekilde beslenirken de ağır ve yağlı yiyecekler yerine hafif salatalar tercih edilmeli, mümkün olduğu kadar C vitamini alınmalıdır.  Her türlü sporun ama özellikle açık havada yürüyüşün bu dönemi daha kolay atlatmaya yardımcı olacağı unutulmamalı ve tembellikten kaçınmalıdır.

Sağlıklı günler dileklerimle,

Psikolog Kutay ÜRKMEN

 

1.JPG