25 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Kat irtifaklı daire almanın dezavantajları - Euroasia

EMLAK
Typography

Kat irtifaklı daire almanın dezavantajları

Kat irtifaklı tapuların alınmasından sonra müteahhit tarafından bina belediyeye verilen projeye aykırı bir biçimde tamamlanabilir. Bu durumda daireyi satın alan kişinin;

  • Daire projeye aykırı biçimde yapıldığı için belediyeden yıkım karar çıkması,
  • Projeye aykırı biçimde yapılmasından dolayı kredi kullanılamaması,
  • Otopark ve depo gibi ortak alanların dairelere dahil edilememesi sebebiyle diğer hak sahiplerinin ilgili konut hakkında yıkım kararı aldırması gibi neticelerle karşılaşılmasına sebebiyet verebilir.

Kat irtifakı bulunan bir yapının tamamlanmasının ardından belediyeye proje uygunluğuna dair denetim başvurusunda bulunulur. Belediyedeki konuyla ilgili birimler inşaatı yerinde inceleyerek onaylanmış olan projeye uygunluğunu denetler. Bu denetimin tamamlanması sonucunda inşaat projeye uygun biçimde bitirilmiş ise belediye bina için ‘Yapı Kullanma İzin Belgesi’ ya da diğer ismiyle ‘iskan’ çıkarır. İskana sahip olan kat irtifaklı bir binanın projeye uygun olarak yapıldığı anlaşılmaktadır.

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki ne fark vardır?

Kat mülkiyeti, apartmanın iskanının alınması aşamasından sonra tapuya başvurularak çıkartılan ve dairelerin sahip olduğu bağımsız bölümlerin sınırlarını belirten bir mülkiyet tapusudur. Yani kat mülkiyeti, kat irtifakının bir üstü olarak tanımlanabilir. Kat mülkiyeti bulunan bir dairenin tüm mevzuatlara uygun şekilde yapılmış olduğu kesinlik kazanmıştır. Kat mülkiyeti bulunan daireler satın alındığında, ev sahipleri herhangi bir sorunla karşılaşmazlar.

Ancak her halükarda binanın projesinde sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır. Satın alınacak olan dairelerde hangi kat mülkiyetinin olduğu tapuya bakılarak anlaşılabilir.

EuroAsia Emlak