25 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu: Mütevazı Bir Anadolu Beyliğinden İmparatorluğa Uzanan Yol

TARİH
Typography

Anadolu Selçuklu Devleti’nin son dönemlerinde Anadolu toprakları beylikler, aşiretler ve bağımsız göçebe Türkmenler tarafından yurt edinilmişti ancak bu dönemde merkezî bir yönetim henüz yoktu. Osmanlı Devleti’ni kuran Oğuzlar’ın Kayı Boyu mensupları, diğer birçok Türk boyları gibi, Orta Asya’dan Anadolu’ya göçtü. Kayı Boyu halkı Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubad tarafından Ankara’nın yakınındaki Karacadağ’a yerleştirildi. 13.yy’da Kayı Boyu’nun başında olan Ertuğrul Gazi, Bizans’a karşı büyük başarılar elde etti ve bunun üzerine Selçuklu hükümdarı Ertuğrul Gazı’ye ve halkına Osmanlı Devleti’nin kurulacağı yer olan Söğüt ve Domaniç bölgesini mülk olarak armağan etti. Ertuğrul Gazi, Söğüt ilçesinde savaşsız, uzun ve refahlı bir ömür sürdükten sonra 1281 yılında, 90 yaşında vefat etti.

Daha sonra yerine büyük oğlu Osman Bey geçti. Osman Bey komşuları olan Bizans Devleti’nin valileriyle iyi geçiniyor, bölgede huzuru korumaya özen gösteriyordu. Kendisi avcılığa olan büyük tutkusu ve günlerce süren av seyahatlerine çıkması ile bilinirdi. Bu seyahatleri Osman Bey’in daha çok tanınmasına ve sevenlerinin artmasına vesile oldu. Tarihçi Aşıkzade’ye göre Osman Bey her gitiği yerde saygıyla karşılanırdı. Öte yandan Osman Bey’in art arda çıkan savaşlarda elde ettiği zaferler ve askerlere bol ganimetler dağıtması da ün salmasında etkili oldu. Etraftaki bağımsız Türk boyları Osman Bey yönetimine girmek için ona elçiler yolladı ve gün geçtikçe Osman Bey’in bölgedeki gücü ve etkisi arttı. Selçuklu Sultanı Osman Beyin bölgedeki başarılarını desteklemeye devam ederek ona atlar, silahlar ve “Bey” ünvanı’nın simgesi olan sancak ve ferman gönderdi (1289). Osman Bey artık resmi olarak Osmanlı Beyliği’nin lideri olup ismine Han ünvanı’nı da eklemiştir. Bundan böyle fethedeceği topraklar Osmanlı Beyliği’nin kendi malı olacaktı.

Osman Gazi Han, 1299 senesinde Karacahisar camiinde kendi adına okuttuğu hutbenin ardından hâkimiyeti altındaki diğer tüm camilerde de hutbe okutarak Anadolu Selçuklu Devleti’nden tam bağımsızlığını ilan etti. Böylece varlığını 600 yıl daha devam ettirip güçlü ve etkili bir imparatorluk haline gelecek olan Osmanlı Devleti resmen kurulmuş oldu.

BİR MASAL DİYARI: MARDİN

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Almanya'da bir Türk'e şiddet uyguladığı öne sürüle

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE