25 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Avrupa’da Bir İlk

BADEN-WÜRTTEMBERG
Typography

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) ve Karlsruhe Başkonsolosluğu ortak düzenlediği ” Birinci Kademe Antrenör Kursu” Avrupa’da bir ilk oldu. İlk defa Avrupa düzenlenen seminerler  ile lisanslı folklor eğitmenleri yetişiyor. Folklor anternörleri artık federasyona bağlı, kurallara uygun folklor dersi verecek.

Almanya’nın farklı kentlerinden gelen kursiyerler, Ettlingen kasabasında DİZEM Sanat Grubunun ev sahipliğinde düzenlenen ve 5 gün süren seminerde bir hayli ter döktüler.  24 folklor antrenör kursiyerin katıldığı seminer Türkçe olarak düzenlendi ve dersler branşında uzman 7 öğretim görevlisi tarafından verildi. Ettlingen Belediye salonunda düzenlenen kursa Türkiye Halk Oyunları Federasyonu yöneticileri katıldı. Seminere Milli Eğitim Bakanı Müsteşar Yardımcısı, THOF başkan vekili Remzi Kaya, THOF başkanı Hayri Gürhan Ozanoğlu, Merkez Hakem Kurulu başkanı Ali Özçelik, Gazi Üniversitesi öğr. görevlisi Pınar Doğan Karaca, Eğitim Kurulu Başkanı Hakan Evciman, THOF üyesi Ahmet Pehlivan, THOF üyesi Ahmet Turhan Demirdağ, Giysi Kurulu başkanı Özcan Urtekin, Gazi Üniversitesi Yrd. Doç. Dr.  Özgün Parasız katılarak seminerde 5 gün kursiyerlere ders verdiler. 22 dersin sonunda Türkçe sınava giren kursiyerler oldukça heyecanlı idi.

Belgeler Türkiye’de Geçerli

THOF başkanı Gürhan Ozanoğlu yaptığı açıklamada ” Yurtdışında yaşayan bütün vatandaşlarımıza bu hizmeti götürmek üzere buradayız. Bu bir başlangıç oldu, aynı semineri Berlin Büyükelçiliği vasıtası ile yapıyoruz. Burada alınan belge, Türkiye’de düzenlenen seminerler sonunda verilen belge ile aynı değerde. Bu belgeyi alan Türkiye’de folklor antrenörü olarak görev yapabilecek.” dedi.

Türkiye İle Olan Bağlar Güçleniyor

MEB Müsteşar Yardımcısı Remzi Kaya’da Avrupa’da ilk defa düzenlenen bu seminer ile Türkiye ile olan bağların güçlendiğini belirterek, yeni nesillerin kültürünü unutmayacağını söyledi. Remzi Kaya ” Bu Avrupa’da bir ilk, bunun devamı gelecek. Türk Halk Oyunları söz konusu olduğundan tek yetkili söz sahibi federasyon biziz. Avrupa’da ki yeni nesile bu yol ile kültürünü öğrenecek ve antrenörlük belgesi ile de halk oyunlarını doğru olarak aktaracak.” dedi. Remzi Kaya birinci kademesi yapılan seminerin devam edeceğini ve 5 inci kademede milli takımı çalıştırabilecek seviyede antrenörler yetişeceğini söyledi.

DİZEM Ev Sahipliği Yaptı

Avrupa’da ilk defa Ettlingen’de DİZEM Sanat Grubu ve Taner Soysal’ın organizasyonunda düzenlenen seminere, destek veren Ettlingen Okul Aile Birliği başkanı Avni Koçak ve Necla Koçak’ta ” Büyük emek sonucu güzel bir çalışma oldu. Gençlerin istifade etmesi bizim için en büyük mutluluktur. ”. dedi. Karlsruhe Eğitim Ataşeliği Folklor Koordinatörü Taner Soysal’da 5 gün süren  birinci kademe eğitim sonunda katılımcıların lisanslı birer folklor eğitmeni olduklarını ve artık folklorün Avrupa’da  nizami öğretileceğini söyledi.

Halk Oyunlarına Sahip Çıkmalıyız
THOF yönetim kurulu üyesi Hakan Evciman yaptığı konuşmada Türkiye’de 7000 halk oyunları antrenörü olduğunu, 5 kademede yapılan eğitim ile verilen belgenin Türkiye’de geçerli olduğunu söyledi. Evciman toplamda 22 ders görüldüğünü ve sınavlar sonucunda kazanılan belgenin çok önemli olduğunu belirtti. Evciman ” Bu kültürü birileri yaşatmalı, oyunlara, müziğe sahip çıkmalı. Atalarımızdan kalan ciddi bir miras, bütün bu oyunlara sahip çıkılmalı, bunları geleceğe akratmalı, bir şekilde öğretmeliyiz. ” dedi.
 
Oyunlarımız Kayboluyor
” 7100 oyunumuz vardı. Günümüzde  sadece 3000 tane oyun kaldı. Zaman ilerledikçe kaynak sahibi kişilerin vefatı ile bu oyun ve müziklerde kayboluyor.  Günümüzde artık arşivleme imkanımız daha fazla olduğu için, bu tür olayların önüne geçebiliyoruz.” dedi.

BW-HABER/Karlsruhe

BİR MASAL DİYARI: MARDİN

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Almanya'da bir Türk'e şiddet uyguladığı öne sürüle

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE