28 Mar 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

'Anadolu'dan Frankfurt'a uzanan bir köprü kurduk'

KÜLTÜR & SANAT
Typography

İSTANBUL - MUSA ALCAN

5. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali, 4-14 Mayıs'ta Almanya'nın Frankfurt kentindeki tiyatroseverleri buluşturacak.

Tiyatro Frankfurt tarafından bu yıl beşincisi düzenlenecek Frankfurt Türk Tiyatro Festivali'nde, 7 büyük prodüksiyonlu oyun, 9 gösteri, 3'ü çocuklar için olmak üzere 10 atölye çalışması, panel ve söyleşi yer alacak.

Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni ve Frankfurt Türk Tiyatro Festivali Başkanı Kamil Kellecioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl festivali tamamlar tamamlamaz bu yılki festival için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Hazırlıkları büyük ve profesyonel bir ekiple yaptıklarına dikkati çeken Kellecioğlu, "Öncelikle Devlet Tiyatroları (DT) ile görüşmelerimizi yapıyoruz. O yıl sahneye konulan yeni prodüksiyonları mutlaka izliyor ve Almanya'daki izleyicilerimiz için en uygun gördüklerimizi programa alıyoruz. Oyunları seçerken çok zorlanıyoruz. Çünkü çok kaliteli oyunlar var. Türkiye'de kapalı gişe oynanan oyunların sayısı oldukça fazla ve biz bu oyunlar arasından seçim yaparken aklımız bir diğer oyunda kalmıyor desek yalan olur." diye konuştu.

"Çocukların Türk dili ile bağları güçlenecek"

Kamil Kellecioğlu, özel tiyatrolardan da oyunlar seçtiklerini belirterek, "Bu oyunları seçerken de dekorundan tutun ışık tasarımına kadar her ayrıntıyı göz önünde bulunduruyoruz. Oyunların Almaya'da gösterilecek olan salonlara uygunluğuna dikkat ediyoruz. Çok başarılı bir işi burada kötüymüş gibi göstermek istemeyiz, bu yüzden titizlikle ve özenle çalışıyoruz." diye konuştu.

Festivalin 4-14 Mayıs arasında devam edeceğini aktaran Kamil Kellecioğlu, şu bilgileri verdi:

"Sanatseverleri her günü dopdolu geçecek bir festival bekliyor. Festival boyunca her gün sanat ve tiyatro konuşabilecekler, oyunlar izleyip sanatçılarla buluşacaklar. Birbirinden değerli konuklarımızla fuaye sohbetleri yapıp yine bu değerli sanatçıların atölye çalışmalarına katılabilme şansı bulacak seyircilerimiz. Çocuklarımız için bu yıl özel bir oyunumuz var. Nurten İnan'ın yazıp yönettiği 'Müzikli Park' adlı interaktif, müzikli ve kuklalı bu oyun, festivalimizde dünya prömiyeri yapacak. Aynı zamanda görsel ve işitsel olarak çocuklarımızın Türk dili ile bağlarını güçlendirecek bir oyun. Özellikle çocuklarımız için güzel bir şey yapmış olmanın huzuru içindeyiz."

Kellecioğlu, sanatın doğru bir iş olduğunu ve kendilerinin de doğru yolda olduklarına inandıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz bu festivali yapmakla yükümlüyüz. Almanya'da yaşamamız, kültürümüzden, dilimizden uzak olmamız belki de bu duyguyu tetikliyor. 'Bir şey yapmalı.' düşüncesiyle en iyi bildiğimiz şeyi yapmak istedik, tiyatro... İstanbul'dan, Ankara'dan, İzmir'den, Gaziantep'ten, Adana'dan, Diyarbakır'dan tarih ve sanat kokan Anadolu'dan Frankfurt'a uzanan bir köprü kurduk. Köprüyü inşa ederken mühendis de biz olduk işçi de biz olduk. Hiç gocunmadan çalıştık, hep çalıştık. Çalıştıkça karşılığını aldık. İnsanların festival bittiğinde yüzlerindeki hüznü görmek bir sonraki festival için bizi yüreklendirdi."

 Festival hakkında 

5. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali'nde bu yıl 7 büyük prodüksiyonlu oyun, 9 gösteri, 3'ü çocuklar için olmak üzere 10 atölye çalışması, panel ve söyleşi programları yapılacak.

İstanbul DT ise festivalde Celal Kadri Kınoğlu ve Hakan Çimenser'in başrolünde yer aldığı "Giydirici" ile Haldun Dormen'in yönettiği "Karmakarışık" adlı oyunların temsilini gerçekleştirecek.

Sumru Yavrucuk'un yönetip oynadığı "Shirley"in açılış oyunu olacağı festivalde, Tiyatro Fil tarafından sahnelenen "Müzikli Park" adlı oyun da çocuk seyircilerin beğenisine sunulacak.

Almanya Nürnbergli tiyatro grubu Objektif Sahne'nin "Sınır", Güneş Tiyatrosu Frankfurt'un "İstiklal" oyununu sergileyeceği festivalde, Süheyl ve Behzat Uygur ise "Hassta Etme Adamı" adlı oyunlarıyla Almanya'daki tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

Festival boyunca ayrıca Selçuk Yöntem, Zafer Algöz, Yıldız Kültür, Barış Falay, Ayşenil Şamlıoğlu, Mustafa Kurt, Erdal Küçükkömürcü, Atilla Şendil, Zerrin Tekindor, Engin Alkan, Erkan Avcı, Hilal Saral, Yaşar Kurt ve Fatih Koyunoğlu gibi birçok ünlü isim, festival takipçileriyle bir araya gelecek

BİR MASAL DİYARI: MARDİN

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Almanya'da bir Türk'e şiddet uyguladığı öne sürüle

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE