26 Nis 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги
GEZİ REHBERİ
Typography

Birbirinden çeşitli sofraları, tarihi mekanları, hikayeleri, samimi insanları ve mücadeleci ruhuyla Gaziantep, Türkiye’de mutlaka seyahat edilmesi gereken şehirlerden biri. Gelin bu yaşanmışlıklarla dolu şehrin hikayesine ve burada neler yapabileceğimize birlikte göz atalım.

 

Hala yaşanılan en eski şehirlerden biri olan Antep’in yerleşim yeri olarak çok köklü bir tarihi var. Son dönemlerdeki arkeolojik kazılar ışığında bulunan Dülük kentiyle birlikte burada Paleolitik dönemden beri insanların yaşadığı ortaya çıktı.

 

Antep, I. Dünya Savaşı sonrası yapılan Mondros Anlaşması’nı takiben önce İngiliz ve sonra da Fransız güçleri tarafından işgal edilmişti. Kurtuluş Savaşı döneminde bölge halkının Fransızlarla süren 10 aylık kahramanca mücadelesinin ve zaferinin sonucunda, TBMM’de alınan bir kararla şehre Gazi unvanı verildi.

 

Gaziantep’te Neler Yapalım?

 

Eski Şehir Bölgesinde Alışveriş

 

Bakırcılar Çarşısı: Hayal edilebilecek her türlü bakır ürünü bulabileceğiniz Bakırcılar Çarşısı Antep’in mutlaka uğranması gereken yerlerinden biri. Bakırcıların kendi elleriyle gözünüzün önünde işledikleri ürünleri almanın tadı bir başka.

 

Elmacı Pazarı: Gıda alışverişi yapmak isterseniz Almacı Pazarı’nda her çeşit ürünü bulabilirsiniz. Kurutulmuş sebzelerden antep fıstığı ve baharat çeşitlerine kadar birçok ürünü bulabilir, şehirden ayrılmadan bolca alışveriş yapabilirsiniz.

 

Zincirli Bedesten: İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nı andıran bir yapıya sahip Zincirli Bedesten’de birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz.

 

Zeugma Mozaik Müzesi

Dünyanın en büyük mozaik müzesi unvanına sahip bu müze, M.Ö 300 yılında Büyük İskender tarafından kurulan ve birçok krallık ve hükümdar tarafından yönetilen Zeugma Antik Kenti’nden kalan eserleri barındırıyor ve dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alıyor. Burada devasa mozaiklerin yanı sıra dünyaca ünlü “Çingene Kızı” mozaiği mutlaka görülmeye değer. Mozaikteki figürün Yunan mitolojisindeki yeryüzü tanrıçası Gaia olduğu düşünülüyor. Mozaiklerin yanında Roma döneminden kalma sütunlar, çeşmeler ve heykellerin de görülebileceği müze eşsiz bir sanat şöleni sunuyor.

 

Gaziantep Mutfağı

Mutfak çeşitliliğinin ve lezzetinin arşa değdiği, günün her saati en güzel lezzetlerin bulunabileceği bir şehir Gaziantep. Gezenlerin anlata anlata bitiremediği bu mutfak çeşitliliği, Antep’i görmeyenlerin rüyalarını süslerken, gezip geri dönenlerinin akıllarından da uzun süre çıkmıyor. Antep insanlarının damak tatları o kadar gelişmiş ki şehirde kötü bir yemek yemek çok da mümkün değil.

 

Yuvalama, Alaca Çorba, Pirpirim, Yuvalama, Analı Kızlı, Antep Dolma, Beyran, İçli Köfte ve Kara Kavurma, kebaplar ve pek tabii ki Antep sofralarının yıldızı birbirinden çeşitli baklavalar ve katmer Antep’in en meşhur lezzetlerini oluşturuyor.

 

Gaziantep, tarihi dokusuyla ve lezzet çeşitleriyle şehri ziyaret eden herkesin akıllarına kazınacak bir deneyim sunuyor. Türkiye’ye bir sonraki ziyaretinizde eğer mümkünse birkaç günlük bir Antep turu eklemeden geçmeyin.

BİR MASAL DİYARI: MARDİN

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Almanya'da bir Türk'e şiddet uyguladığı öne sürüle

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE