28 Mar 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Rafet El Roman ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

EDEBİYAT
Typography

Yeni yıla sayılır günler kala Baden Haber olarak Empire Club Breisach’da coşku dolu bir geceye katıldık. Eğlenceli birçok performansın ardından gecenin yıldızı Rafet El Roman herkesin yürekten söylediği birçok eserini seslendirdi. Gecenin sonunda kendisiyle Baden Haber olarak samimi bir sohbet gerçekleştirdik.

 

        1. Senelerden beri severek dinlenilen bir sanatçısınız. İşinizde şaşmadığınız prensipleriniz var mı? Başarılı olma ve bunu sebatla sürdürmedeki ilkeleriniz neler?

 

Başarının tek yolu var, o da sır değil. Bence her dönemde sevilerek dinlenilen şarkılar yapmak bunun en iyi yolu. İnsanların unutamadığı, insanların dünyalarına girecek eserler üretmek. Bu 25 yıllık kariyerimde de bunu birçok kez başardım. Bu akşam söylediğim bütün eserleri herkes ezbere biliyor. Bir şekilde dünyalarına girmiş oldum. Ama tabii çeşitli hikayeler var bütün yolculuk boyunca edindiğim. Kimisi “ben bu şarkıyla evlendim” dedi, kimisi “ben ayrıldığımda hep bu şarkıyı dinledim” dedi, bir sürü türlü türlü hikayeler var.

 

  1. Müziğiniz bu hikayelerden besleniyor

Amacımız hep paylaşmak, ne kadar büyük kitlelere yaptığımız şarkılarla ulaşabilirsek o kadar mutlu oluyoruz. Bizim besin kaynağımız bu. Sanatçının en güzel besin kaynağı, ne yaparsa yapsın insanların bunu büyük bir şekilde paylaşması, aynı duyguları paylaşması, onların dünyasına bir ayna tutabilmektir.

 

  1. Yeni albüm çalışmaları, yeni projeler var mı?

 

Yeni bir çalışma içindeyim. 13. solo albümüm Nisan 2018’de çıkacak. 2018’den büyük beklentilerim var. Hem albüm çalışması hem de yeni bir televizyon yarışması çalışması var. Yeni yetenekleri yakından takip ettim, elimden geldiğince destek vermeye çalıştım. Şimdi bunun şovunu hazırladık. Birkaç kanalla görüşme halindeyiz. Zamanlama olarak da 2018 yazını düşünüyoruz. Bütün bunlar beni çok heycanlandırıyor. Bir de gönlümün aşkını bulursam benim için kusursuz bir yıl olacak. Uzun zamandır hem bestekar hem bekar dolaşıyorum. (gülüşmeler)

 rsz_1img_5429.jpg

  1.  Müziğin yanında film projelerinizle de biliniyorsunuz. Bu alanda  bir proje var mı yakınlarda?

 

Film de içimde bir ukde Çok seviyorum. Müzik vizyonumun önüne geçmiyor, o yüzden çok üstüne düşemedim. Ancak içimde hala bir sinema planı var, bir gün beyaz perdede bir şey yaşatacağım.

 

  1. Son zamanlarda Türk pop müziği piyasasını nasıl buluyorsunuz? 90’lardan bu yana sizce Türk pop müziği eski ihtişamını yitirdi mi?

 

Hem duygusal hem de ticari açıdan biz 90’lar Türk müziğine o kadar çok şey kattık ki. Şimdikilerin çoğu o yıllardan bir şeyler alıp üstüne bir şeyler katmaya çalışıyorlar. Çok fazla şey de sosyal medyayla birlikte manipüle edilebiliyor. En güzel, en verimli yıllar 90’lı yıllardı. Bugün müzik sektöründen kime sorarsanız sorun, size 90’lı yılların hatıralarını anlatacaktır. Müziğin bir değeri vardı, albümlerin baskısının bir değeri vardı. Şimdi öyle değil.

 

  1. Sinemada aynı şey gerçekleşmedi sanırım ancak müzikte böyle bir problem var.

 

Türk sineması değerini yitirmedi tabii ki ancak en üst noktasına da ulaşmadı bence. Türkiye içinde çok ses getiren işler var ancak ödül törenlerinde yansımasını göremiyoruz. Dizi sektöründe çok başarılıyız. Dünya liderlerinden bir tanesiyiz.

 

  1. Son olarak, biz Baden Haber olarak çift dilli bir dergiyiz, Türk ve Alman kültürü arasında bir köprü oluşturmak, iki kültürü bir araya getirmeye ve kendi kültürümüzü tanıtmaya gayret ediyoruz. Okuyucularımız için eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

İnsanlar artık entegre değil, diyalog halindeler. Hangi ırktan, hangi dinden, hangi renkten olursa olsun herkes birbiriyle iletişim halinde olmak zorunda. Bunu başaramazsak hep bir ayrımcılık, bir soğukluk oluyor. Çağımızın bir gerekliliği bu.

 

Bu samimi sohbetiniz için çok teşekkür ediyoruz.

BİR MASAL DİYARI: MARDİN

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Almanya'da bir Türk'e şiddet uyguladığı öne sürüle

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE