28 Mar 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Felsefeye Adanmış Bir Hayat: Farabi

EDEBİYAT
Typography

İslam âlimlerini tanıttığımız yazı dizimizde bu ay İslam’ın Altın Çağı’nda yaşamış, Antik Yunan felsefesini İslam dinine göre düşünmüş olan Farabi’den –Batı’da bilinen adıyla Alpharabius’tan bahsedeceğiz.

Farabi 950 yılında, bazı kaynaklara göre Horasan’daki Faryab şehrinde bazı kaynaklara göre ise bugün Kazakistan’daki Seyhun nehri kıyısındaki Farab şehrinde doğmuştur. Doğum yerinin kesin bilinmemesinden dolayı kökeninin Türk mü Fars mı olduğu yönündeki tartışmalar süregelmiştir. Bilinen şudur ki kendisi ünlü bir filozof, gökbilimci, mantıkçı ve müzisyendir.


Ünü ve Düşünceleri

Farabi, incelemeleri ve yorumları sayesinde ortaçağ İslam aydınları arasında “İkinci Üstad –Magister secundus” olarak bilinir. Bağdat, Halep ve Mısır'da bulunduğu, Latince ve Grek dillerini iyi derecede konuştuğu ve okuduğu bilinmektedir. Farabi kendi eserlerini Arapça yazıp, Aristo'nun temel eserlerinin birçoğunu da yeniden Arapça’ya çevirmiştir. Bu eserlerin daha iyi anlaşılabilmesini sağlayan yorumlar yazıp hem İslam dünyasında antik felsefenin anlaşılmasını sağlamış, hem de Arapça'nın bir felsefe dili haline gelmesine katkıda bulunmuştur.

Mantık ve varlık felsefesinin yanısıra siyaset felsefesindeki düşünceleri dikkat çekicidir ve gelecek yüzyıllarda birçok batı’lı düşünürü de etkilemiştir. Farabi’ye göre insan toplumsal bir varlıktır ve üstün mükemmelliğe ve ahlaki bir bütünlüğe ulaşmak, ihtiyaçlarını  gidermek için toplum halinde yaşamalıdır.


Eserleri

Kendisine atfedilen veya başka kaynaklarda bahsedilen bütün eserleri günümüze ulaşmamış olsa da son yıllardaki çalışmalar sayesinde ulaşılan eser sayısı artmaktadır. Farabi'nin eserleri küçük risaleler şeklindedir. Türk Millî Eğitim Bakanlığı en önemli eserlerinden olan "İlimlerin Sayımı" (İhsa'ül Ulûm) kitabını küçük boyutlu cep kitabı olarak basmıştır. Başlıca diğer eserleri ise: İki Felsefeci Arasındaki Düşüncelerin Uzlaştırılması, Hikmetlerin Özleri, Erdemli Toplumun İlkeleri Üstüne Kitap, Aklın Anlamları, Büyük Müzik Kitabı ve Müziğe Giriş’tir.

Farabi bütün hayatını felsefeye, okumaya ve öğrenmeye adadıktan sonra 951 yılında Şam’da hayata gözlerini yummuştur.

BİR MASAL DİYARI: MARDİN

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Almanya'da bir Türk'e şiddet uyguladığı öne sürüle

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE